Gerincterápia III.

Gerincterápia III.

Diagnosztizáljuk önmagunkat!

A gerincoszlop rendellenességeit fontos korai stádiumban felfedezni. Mivel az elváltozások jelentős része a keresztcsont elmozdulásán alapszik, érdemes megtanulni azokat a jellegzetességeket, amelyek erre utalnak. Az arcon hosszú ideig fennálló és jelentős asszimmetria keresztcsont-eltolódást jelez.

Az arc változik, szinte mindennap más. A belső világ, a pillanatnyi láthatatlan tartalmak is kiülnek rá, tehát apró változások, deformitások folyamatosan követik egymást. Nincs tökéletesen szimmetrikus arc, természetellenesnek is találnánk, ha lenne. Csak minden együtt tökéletes, a részletek együtt adják a harmonikus egységet. A keresztcsont-eltolódás hangsúlyosan jelentkezik, szembetűnő aszimmetria jelzi az arcon. Felsorolásszerűen ezek a következők: az egyik szemrés nagyobb, mint a másik, a szemöldökök magassága nem egyezik, csak az egyik arcfélen látható a ránc, a homlok vízszintes ráncai egyik oldalon mélyen, barázdásan, a másikon alig jelennek meg, az orrlyukak különböző méretűek stb.

További jellegzetességek a test többi részén: a vállak magassága nem egyezik, az egyik láb látszólag hosszabb, mint a másik, a karok hosszúsága látszólag nem egyforma. A deréktáji fájdalmak többnyire keresztcsont-eltolódásra utalnak. Ha valaki csak az egyik oldalán tud mélyen aludni, vagy mindig az egyik oldalát üti be, akkor is a keresztcsont kimozdulására kell gondolni. További figyelmeztető jelek még a hátfájás, ha valamelyik láb gyengébb, ha az egyik mell nagyobb, mint a másik, ha féloldalas a járás, ha a cipőtalp kopása különbözik.

A terápia

A legjobb terápia a megelőzés. A szülők feladata, hogy a gyermeket megtanítsák a helyes testtartásra, a helyes járásra. Egyenes gerinccel, felemelt fejjel, lazán kell járni, a testsúlyt a talp elülső párnás részére helyezve, a kezeket szabadon lógázva. Tükör előtt gyakorolva hamar elsajátítható, annál is inkább, mert mindenki természete ezt diktálja. Sokan zavarban vannak, ha z utcán úgy kell végigmenniük, hogy nincs a kezükben szatyor, táska vagy egyéb tárgy. Kapaszkodni akarnak valamibe, pedig mindenki csak saját magába kapaszkodhat, saját magából merítkezhet.

A gyerekek sok olyan mozdulatot tesznek, amelyekkel jó kondícióban tudják tartani gerincüket. Hagyni kell őket pörögni, forogni, hemperegni, csimpaszkodni, lehetőséget kell adni, hogy fára mászhassanak, szaladgálhassanak a természetben. Ekkor nem fognak pótszerekhez (televízió, túlevés, nyugtalanság stb.) folyamodni. A látszólag összerendezetlen mozgásnak is jelentősége van, mert a gyerekek érzik, hogy mire van szükségük.

A gerinc terápiája komplex. A csontrendszer és az izomrendszer megerősítéséből, az izomfeszülések oldásából, a belső harmónia helyreállításából, valamint a kimozdult részek korrekciójából áll.

A táplálkozás jelentősége

A csontrendszer megerősítése a helyes táplálkozással, a súlyfelesleg megszüntetésével kezdődhet. A lerakódások oldására legalkalmasabbak a böjtkúrák: zöldséglékúra (biotta Breuss-lé), desztilláltvíz-kúra, cseresznye-, dinnye-, szőlő-, paradicsomkúra az évszaknak megfelelően. Nagyon jó oldószer a citrom. A citromkúra részletesen a következő: a citromot növényi étrend mellett kell beiktatni a táplálkozásba. A kúra első napján reggel ébredés után 1 citrom üvegfacsarón vagy saját kézzel kinyomott levét apró kortyokban nyállal alaposan elkeverve kell elfogyasztani. Második nap már ebéd előtt is egyet, harmadik nap vacsora előtt is, negyedik nap reggel már kettőt és így tovább, amíg a kilencedik napon el nem értük a napi 3 × 3 = 9 citromot. Hat-tíz napon keresztül tartani kell a napi 9 citromot, majd először a vacsora előttit, aztán az ebéd előttit eggyel-eggyel kell csökkenteni. A reggeli egy citrom elfogyasztása rendes szokássá tehető. A gyermekek az itt leírt adag felét fogyaszthatják, már két-három éves kortól.

Csontritkulás esetén javasolt a káposztafélék (édeskáposzta, kelkáposzta, karalábé, karfiol) fogyasztása nyersen úgy, ahogy a természet adja. Sokat segít a barna szezámmag őrölve. Kúraszerűen is fogyasztható: egy hónapig minden nap egy evőkanálnyit kell jól elrágni. Hatásos a Neurosan-kúra is. Pótolja az ásványi anyagokat, nyomelemeket. Más zeolitkészítményekkel együtt kapható a patikákban, bioboltokban. A csontképződéshez elengedhetetlen a D-vitamin. Napfürdőzés, légkúrák segítségével teremthető elő kellő mennyiségben.

A gyakorlás

Az izomzat rendszeres testgyakorlással erősíthető meg. Ajánlatos minden nap legalább 1 órát tornázni. Tévedés, hogy az egész napi fárasztó testi munka helyettesítené a tornát. A tornának az a jelentősége, hogy nem monoton és nem csak egyes izomcsoportokat mozgat. Az egész test átmozgatásával kiegyenlítődés jön létre. A hatást nyugtató, lazító gyakorlatokkal, lépésről lépésre kell elérni. Elsősorban kimozgatni kell, nem erőltetni. A gyakorlatokat könnyebbé teszik a helyesen alkalmazott légzőgyakorlatok. A rendszeres torna a meszesedéseket is megszünteti. A mozgás hatására megnövekszik az adott terület vérellátása. A véráram elszállítja a salakanyagokat, s ellátja táplálékkal, oxigénnel az izomsejteket.

A gyakorlatokat nem azért szükséges végezni, hogy el legyenek végezve, hanem azért, hogy mindenkinek javára váljanak. Nem mindegy, hogy egy mozdulatsor hogyan van végrehajtva. Figyelni kell az éppen mozgásban lévő területre és átélni, kiteljesíteni a mozdulatot. Tanulmányozni a saját test működését az önmegismerés egyik formája. Pihenés, relaxáció, elgondolkodás, ez is a tornához tartozik. A helyreállító tornagyakorlatoknál különösen fontos a gondolatokat az elmozdult területekre koncentrálni. Ilyen módon kellő odafigyeléssel el tudnak lazulni az ízületek és az izmok annyira, hogy helyére engedjék az eltolódott csigolyát, keresztcsontot.

Ez a szemlélet az élet minden területére átvihető. A keleti filozófiák egyhegyűségnek nevezik az ilyen állapotot.

A cikksorozat további részei:
Gerincterápia I.
Gerincterápia II.
Gerincterápia IV.

[scbutton link=”https://csillagfold.hu/szolgaltatasok/kezeles” target=”blank” variation=”lavander” size=”small” align=”left”]Gerincterápiás kezelések[/scbutton]

Olvastad már?

Vélemény, hozzászólás?