JÚLIUS HAVI TANÁCSOK

JÚLIUS HAVI TANÁCSOK

AZ ELEKTROMOS ERŐK CSÚCSPONTJA.
Júliusban ünneplik diadalukat a természetben az elektromos erők. Ez nyári hőségben jut kifejezésre, mely az embereknek szükséges és gyógyhatású, mert izzadással megszabadíthat oly sok feleslegestől és felerősíti szervezetünket a nagyobb teljesítményre. Amennyiben tehetjük, fáradhatatlanul tevékenykedjünk, vállalkozásokba fogjunk, kertben, vagy bárhol, ezáltal az ősz gyümölcse megérik számunkra. Aki teheti, kiránduljon a hegyekbe, lélegezzen szabadon magasra emelt mellkassal és hangolódjék össze a madarak dalával, énekeljék a szabad természetben. Az ének, a fütyülés, a mélykilégzések gyógyhatásúak általánosan, de a tüdőre mindenképpen. Természetanyánk is szereti a jókedv kifejezésre juttatását hallani. Maradjunk oly sokáig a szabadban, amíg csak lehetséges, és még a késő délutánt is a szabadban töltsük el, – akár fák, bokrok tövében is elmerengve. A patakvízben, tóparton, – lavórban apró kavicsocskákon víztaposással élénkítsük magunkat. A napi mezítlábas harmatos füvön járás, földön járás, faölelés leföldeli a stressz okozta feszültségeket és feltölti a testet. Vigyünk magunkkal friss egészséges ételt és a szabadban elfogyasztva élvezzük azt jól megrágva, kikóstolva. Utunk során friss, zsenge hajtások, levélkék rágcsálása ízlelgetése igen hasznos, ehető növényekre vonatkoztatva. Az útifű, a parlagfű, vadsóska nagyon jó gyógyhatású salátának is használhatjuk. Legalább vasárnaponként adjuk át testünket a levegő a friss szellő cirógatásának, hogy a nap csókdossa bőrünket, sőt a nemi szervek frissen lemosva, és a napoztatása, 10 óra előtt legalább 10 percig igen jó hatású. Adjuk át testünket, lelkünket, a szellemünket a szabadságnak, felüdülésnek, amit azok igényelnek is. Már a gyermekek is igénylik a szabadságot, ruhátlanságot adjunk nekik ebben is több szabadságot. Hadd kergetőzzenek, vagy épp a kerti mezei munkákban segédkezzenek. Engedjük patakban, pocsolyákban gázolni, fára mászni, futkározni, sikongatni, vagy pofozkodni egymással tapasztalásul, hogy megélhessék gyermeki vágyaikat. A szemünk rajtuk lehet, és, ha kisebb horzsolás, vagy egyéb baj érné őket, legyünk felkészülve a vígasszal, vagy sebkötözéssel. Ha jól kifárasztották magukat, jól megéheznek és az estebéd-egyszerű vacsora után, üdítően aludnak.
Táplálkozás:
Minél inkább haladunk a nyárba, annál tartózkodóbban kell enni, éppúgy, mint ahogy minél idősebb az ember, annál kevesebb táplálékot igényel. A kevesebb étkezés mellett sok kilégző gyakorlatot végezzünk, így meg tudjuk akadályozni szervezetünkben a szénsav felhalmozódást. A fiatalok valamivel többet igyanak és kevesebbet egyenek. Az izzadás okozta só veszteséget tiszta sóval pótoljuk késhegynyi, vagy csipetnyi mértékben időnként.
A nyár bő választékot nyújt friss gyümölcsökben (faeper, mirabolán, stb.) ételben és italban, ezért a nehezebb ételeket, mint pl. korpakenyér, erjesztett sajtok, tej, tojás, pástétomok, sütemény, konzervek, fűszerezett delikátok és édességek – teljesen mellőzzük. Válasszuk ezek helyett inkább a következőket: aromás bogyók és gyümölcsök, friss zöldségek, és gyökerek, újburgonya, pelyhesített és őrölt gabonaneműek, napon sült kenyér, kukoricakenyér, keménysütemények. Mivel most a nyerskoszt van napirenden, ezért természetszerűleg kerüljük minden nehéz táplálékot. A nyerskoszt, ezen kívül, kitűnő eszköz idült nyálkagyulladás, elnyálkásodás és a vér beteges elváltozásai ellen.
Alkalmanként, különösen a nedves és hűvös napokon ehetünk kevés, sütőben sült, vagy párolt, kevés olajjal – azonban teljesen víz nélkül készített ételt. Uborka, vagy spenót, spárga, karfiol, zöldborsó és zöldbab felaprítva, 1 órára sósvízbe téve és utána jól lemosva, kevés olajjal megpárolható (a salátalevelek vadsóska levelei nyersen és párolva is fogyaszthatóak). Főtt barna rizs curry-vel, vagy rizspehely gyümölcscsel, vagy zöldséggel fogyasztható. Minden zöldséghez tegyünk némi fűszert, vagy konyhafüvet, (a nyers akár virágládában magunk termelte konyhafüvek különösen értékesek) a borsóhoz borsmentát, a babhoz zsályát, a sárgarépához ánizst, a burgonyához édesköményt, kaprot, vagy köménymagot, a répafélékhez köménymagot, a céklához ánizst, a kukoricához mustármagot, a tökhöz zellermagot, a spárgához, paradicsomhoz és uborkához kakukkfüvet. Minél inkább felforrósodnak a napok, annál inkább szabad trópusi fűszereket használni, különösen paprikát, cayenne- paprikát, curry-t gyömbért és fahéjat. Ezek a fűszernövények módjával alkalmazva, belülről kifelé kiegyenlítődést biztosítanak a Természet tolakodó hőségével szemben. Minden hideg italt mellőznünk kell. (Amúgy is mivel energiát von el a testtől a felmelegítésük a testhőmérsékletre) Igyunk friss virágokból készült forró teákat: vadrózsából, bodzavirágból, hársfavirágból készült teák. (Az izzadás okozta bőrpórusokon való tisztulás ajánlott!) A teljesen érett gyümölcs és bogyó mindenkinek rendelkezésére áll;(eprek kékáfonya stb.) csak az elsavasodásra hajlamosaknak kell a gyümölcsöt teljesen kerülni, a nem teljesen éretteket különösképpen. A félérett gyümölcs senkinek sem ajánlott, mert a hasnyálmirigyet károsítja és fogbetegségeket okoz.
A földiszeder értékes az altesti szervek számára. Érett és édes szamóca (földieper) a májra jó hatással van. A málna értékes a bél számára. (De, a fiatal, serdülő lánykák kerüljék, a teljes nemi érettség beállásáig, mert nemi túlfűtöttséget okoz náluk) Az érett egres, ha önmagában esszük, a májra van jó hatással.
TESTÁPOLÁS
Felkelés napkelte előtt és séta mezítláb a harmatos fűben. Később, séta mezítláb forró homokon, vagy az út forró porában, a természetes vizek taposása – a meritkező fürdők is hasznosak. A forró nappal a hátat kell süttetni, izzadásig, – a leégéstől tartózkodjunk, inkább fedjük be magunkat, ha még tevékenykednünk kell a napon, de, a fejet mindenképpen be kell fedni és a köldöknek sem tesz jót az erős napsütés.
Napkeltekor harmatfürdő és merítkező fürdő folyóvízben, vagy tóban, vagy esetleg a tengerben, szintén jó. Hatszor merüljünk alá, utána dörzsöljük szárazra magunkat a kezünkkel, lélegezzünk mélyeket és hazafelé fussunk a kimelegedésig. Egyébként a hideg vízzel legyünk elővigyázatosak. A reggeli forró fürdők nagyon jó hatásúk lehetnek, azonban legjobb este lefekvés előtt vitrol- aqua- , vagy eukalyptus- szappannal (hetenként két –három alkalommal) megfürdeni (alkalmazható helyettük az eukalyptus-Herbanat habfürdő), a forró (44 C fok), vízben max. tíz percig, amelybe egy marék boraxot és 2 evőkanálnyi ausztrál eukalyptusz-olajat tettünk. A forró fürdő után gyorsan mossuk, vagy zuhanyozzuk le magunkat hideg vízzel, gyorsan törülközzünk le, és dörzsöljünk kezünkkel a bőrünkbe rizspúdert, vagy boraxot, bórsavat, Zeodry 84-et, vagy szódabikarbónát.
Mivel a meleg évszakban könnyen keletkezhetnek emésztési – és bélrendellenességek, azért a rendezett bélápolás, (beöntések, de legalább az utolsó vastagbél szakasz tisztántartása) nagyon értékes. Ehhez szedjünk varádicskórót, vagy utifüvet, cickafarkot, gyermekláncfüvet, vagy zsályát, vagy más vadon termő növényt, amely a ház körül és az udvarban nő nyomjuk szét, vagy zúzzuk össze a leveleket, és annak egy maréknyi mennyiséget forrázzuk le ½ liter vízzel. Hagyjuk ezt egész nap állni és használjuk fel este 3 liter kéz meleg, – 42 fok C. vízzel beöntéshez. Beöntés után 2 evőkanálnyi édes mandula – olajat üvegfecskendővel engedjünk a bélbe és azt lehetőleg tartsuk bent éjjelre. Minden nap más füvet alkalmazzunk, majd közülük 2-félét, végül 3-félét 2 egymás utáni héten át. Augusztusban és szeptemberben ismételjük meg ezt a kezelést 2 hétig. (A betegség a renyhe belekben, a pangó bélsárban tanyázik.)
Ezután a bél normálisan fog működni, különösen, ha a kenyeret, sajtot, tojást, burgonyát – amennyire csak lehet, mellőzzük. (A fehérkenyér különösen ártalmas, sőt élesztővel az „R” nélküli hónapokban rendkívül káros mindenfajta kenyér!! Kitűnő étel néhány szelet nyers burgonya uborkával, paradicsommal, néhány salátalevéllel, gyömbérgyökérrel. A tök is jó szolgálatot tesz, nyersen, sütve, vagy saját levében párolva fogyasszuk. (A nyers uborka tökfélék a vesén keresztül hűsítenek.)
Hogy a gyomorban és a bélben rendet teremtsünk, esetleg végezhetünk másfajta kúrát is, mint a beöntés. Ez háromhetes, és ez alatt tisztított homokot (nagy szemű), vagy osztrigahéjport, vagy tojáshéjport, vagy Neurosan – t veszünk be. A gyomor és bél élősködői ellen a konyhafüvek jó szolgálatot tesznek: fokhagymát is tehetünk kis mennyiségben minden salátához.
A frissen sajtolt alma lé a nők egyik természetes szépítőszere. Igyanak abból 1 teli borospohárnyit 5 csepp (ceyloni) fahéjolajjal 1 nappal újhold előtt és a következő 3 napon. A rá következő 6 napon igyanak naponta háromszor lenmagteát.

KONYHA
Napon sült kenyeret így készíthetünk: keverjünk össze búzapelyhet, vagy durvára őrült búzát olajjal és vízzel és sózzuk meg ízlés szerint. Egy árnyékos helyen alaposan gyúrjuk és paskoljuk a tésztát, közben időnként vizet permetezünk rá. Amikor a tészta elkészült, formáljuk vékony, ostyaszerű lapokká. Hevítsünk fel tepsit, terítsünk rá olajozott papírt, helyezzük rá a kenyérlapokat és tegyük a tűző napra, hogy ott egész nap süljenek. E kenyér kitűnő nyári étel és gyümölccsel együtt kellemes hashajtó. Ha tárolni akarjuk, akkor a napon sült lapokat a sütőben utósütni kell.
Mindenfajta dinnye ideje ez – a szükségleteknek megfelelően fogyasztjuk. Sőt, a sárgadinnye használ a húgyhólyagnak, a görögdinnye tisztítja a vesét. Naponta egyszer, amikor görögdinnyét eszünk, ne együnk mást mellé, de közvetlenül utána sem, és várjunk két órát, mielőtt más étket eszünk. Hogy eredményt érjünk el, folytassuk 3 hétig.
Nyers tejes kukorica használ a dagadt és renyhe májnak. Egy kis kukoricacső az ebéd első fogásaként bevezeti a székrekedés elleni, kúrát.
Patisszon most időszerű. A legjobb bélserkentő szer krónikus vakbél irritáció esetén. Fogyasszuk nyersen, vagy sütve, utóbbi esetben ne adjunk semmit se hozzá. (Néhány napig csak faeper fogyasztás is jól kitakarítja a belet)
Zöldbabot fogyaszthatunk őszig. Csodálatos erősítőszere a beleknek, de mindenképpen hőkezelni kell, a vörösvérsejt – képződést elősegíti, a vérnyomást csökkenti, fehéríti a bőrt, s tisztává (foltokat eltünteti) és bársonyossá teszi.
A zöldborsó akkor értékes, ha még nagyon zsenge és akkor nem kell párolnunk. Természetes állapotában nagyon hasznos vérszegénység esetében. Zabpehellyel, vagy búza pehellyel együtt tálalva csillapítja az éhséget és a beteges étvágyat. Ebben az időszakban az uborkasaláta még mindig jó. Bevált vérképző és gyógyhatású a bőr foltosodására, ha szüksége esetén utána nagyon világos, gyenge gyógynövény teát iszunk, pl. csalánteát iszunk.
Az apró bogyók általában hashajtóhatásúak. Az őszibarack egyaránt való gyermekeknek és felnőtteknek is. Fogyaszthatjuk igény szerint, különösen reggelinek. Erősítő és kiküszöbölő hatása van. Értékes vesebántalmaknál.
Magnélküli szőlő kiváló segítség minden gyomorbajnál. Szőlőt csak csemegeként együnk, takarékosan fogyasszuk, mert túl sok szőlő emeli a vércukor szintet, s gyenge hasnyálmirigy esetén a többletet a természet kelésekben kidobja. A tisztítókúráink sorába viszont beilleszthető. Ha túl sok szőlőt eszünk, nagy szomjúság lép fel. Igyunk akkor bőven vizet.
A cseresznye erősít, de ne fogyasszunk túl sokat egyszerre. Itt is a kúraszerű alkalmazása, főleg fiatalabb korban értékes segítőnk. Az őszibarack, egyaránt való gyerekeknek és felnőtteknek is. Különösen jó reggelinek, erősítő és kiküszöbölő hatása miatt. Értékes a vesebántalmak enyhítésére.
Friss nyers ananász fogyasztásával a legtöbb emésztési zavart ki tudjuk küszöbölni. Lehetőleg érett kell legyen, vagy utóérlelt, mivel a savasságot mindenképpen kerülni érdemes minden korosztálynak, minden időben. Sok embernek nehéz leszoknia a főtt ételekről, mert megszokásból élnek és bebeszélték maguknak, hogy a gyomornak főtt, forró étel kell. Na, persze ugyanez érvényes az izgatószerekre: pl. kávé, fekete tea, kakaó, ám az igazság csupán az, hogy egy pohár jó meleg tiszta víz, néhány csepp (kb. 12 csepp) pl. citromlé, vagy szőlőlé jobb hatású, és jó érzés a gyomor számára is, – kellemesen átöblíti azt, mivel így egy gyógy hatvány keletkezik ilyen nagy hígításban. A diétáinkban táplálkozásainkban, (Pl.VÉRSZEGÉNYSÉG) mindig az egyéni igény érzék a döntőbb, de az általános ételtársítások az egészségért az alapnak kell lennie.

Olvastad már?

 

Vélemény, hozzászólás?