Szédülés

Szédülés

Ha a fejforgató gyakorlatoknál szédülés, vagy idegesség, esetleg fájdalom áll elő, ami leginkább idegösszehúzódás által keletkezik a homloktájon, nőknél inkább a tarkónál: akkor tudjuk, hogy savtúltengésben szenvedünk, s talán egy régi májbajban. Ha a gyakorlatoknál recsegést, ropogást észlelünk, akkor ásványok ülepedtek le. Mindkét esetben végzendő a szódabikarbóna-kúra (ld. Reuma). Ajánlatos a gerinc végére az ülőcsontnál forró borogatásokat rakni 2-3 percig, utána mentholos olajjal jól bedörzsölni, majd ülő helyzetben ujjainkkal, ökleinkkel fesztelenül, de jól lekopogtatni.
Pillanatnyilag segít a szédülésnél az, ha tenyereinket szorosan a halántékokra helyezzük, s előrehajlunk, kilégzést végezve. A szédülés azonban ne riasszon vissza a fejforgató gyakorlatok szorgos végzésétől, mert azáltal nemcsak, hogy hamarosan megszabadulunk a szédülékenységtől, hanem jobban fogunk látni és hallani, mivel az 5. és 6. ideg serkentődik. Így az idegrendszer fokozatosan a mi ellenőrzésünk alá kerül s a mirigyrendszert fölélesztjük. Ezáltal szabadabban és világosultabban gondolkozunk. Nemcsak tengeri, de hegyi- és légi betegség ellen is elengedhetetlenül szükséges az, hogy a szédülősek végezzék naponta 2-3 ízben pár percen át a fejforgató mirigygyakorlatot, miként azt a Mirigytan előírja. Úgyszólván a kilégzési alapgyakorlat után ez a legfontosabb számunkra. Addig nem szabad nékünk megnyugodnunk, míg eképpen szédülésmentessé nem tettük magunkat, ami bekövetkezik, mihelyt mi a fejet minden irányban egészen lazán tudjuk forgatni, dobálni, bólogatni stb. Jót tesz reggelenként egy kávéskanál Glaubersó és esszencia egyenlő arányú keverékének elfogyasztása forró vízben (1 pohárnyi deszt.). Ez ajánlatos fáradékonyság eseténél is.

Szédülési rohamok ellen igyunk vaníliateát, vagy étkezések után együnk egy kis darabka vaníliát (méreg, azért keveset). Lehet néhány csepp valódi, természetes vanília-kivonatot egy pohár narancs- vagy citrancsnedvben, tetszés szerint forrón vagy hidegen fogyasztani naponta kétszer több héten át. Ez jót tesz ájulási, önkívületi eseteknél is.

Ha agynyomási, bódultsági tünetek lépnek föl, akkor 3 csepp esszenciát egy evőkanál jéggel eldörzsölve beveszünk, utána esszenciában itatott flanelldarabot teszünk a tarkóra. Hashajtás, bélápolás.

Olvastad már?

  • RosszullétRosszullét Különféle fokozatai lehetnek. Ha csak enyhe gyomor-vese stb. panaszok állnak fönn, egy […]
  • A NAPFÉNYA NAPFÉNY A napfény gyógyító ereje A nap felé teljesen kitárt női ölnek óriási jelentősége van, […]
  • ESERNYŐ EGYETEM IIESERNYŐ EGYETEM II KETTŐ dolog van benned, a testedben, az egyik a TE ISTENED, az ISTENI szikra, az ötödik […]
  • AZ IDEÁLIS TÁPLÁLÉK I.AZ IDEÁLIS TÁPLÁLÉK I. " A testünk egy hihetetlen műalkotás. Miközben ezt olvasod, több százezer […]

 

Vélemény, hozzászólás?