Novemberi konyha

Novemberi konyha

Táplálkozás

A durva és nedves, hideg időjárásoknál nemcsak a jól fűtött szoba, hanem a tűzön készített táplálék is, különösen este, kívánatos és hasznos. Tehát a nyerskoszt némileg háttérbe szorul. A magnetikus évszaknak megfelelően a táplálkozás lehet változatosabb és tartalmasabb, mint azelőtt. Válogathatunk teljes búzakenyérben, mindenfajta gabona- és lisztételekben, kukoricában, kukoricasütemény, kukoricatészta, nyákok, forrázatok, levesek, pelyhek, darapépek, diók, hüvelyesek, gyümölcsök és mindenféle zöldségekben, úgyhogy újra megtalálhatja mindenki az övét.

Azonban a betegeskedőnek elővigyázatosnak kell lennie és a még nem betegeskedő is legyen elővigyázatos a táplálkozásban. Jobb mindenkire nézve itt-ott egy böjtnapot beiktatni, ha valami nem látszik rendjén lenni a táplálkozás körül, ahelyett, hogy tovább ennénk és ahhoz pirulákat, orvosságokat szednénk. Sokezren dicsekszenek azzal, hogy keresztények és hogy Krisztus követői. Ha azonban az Üdvözítő táplálkozásmódjáról van szó, melyben a böjt jelentékeny és beigazolt szerepet játszik, akkor a legtöbben haboznak a követéssel és szívesebben fordulnak ismét vissza Egyiptom húsos fazekaihoz.

Étkezések

Reggelire vegyünk friss gyümölcsöt, ½ citrancsot (grapefruit) vagy más gyümölcsöt, melynél a szövet és a nedv egyenlő viszonyban áll. Reszelt alma narancslével habossá verve. Fölvert banán 1 csipet fűszerrel. Friss gyümölcsök hiányában szárítottakat, aszaltakat vegyünk vagy őrölve, vagy beáztatva szőlő- vagy almamustba.

Az ebéd lehet egyes személyeknél bizonyos föltételek mellett kissé gazdagabb, miként az közönségesen szokott lenni. Általában jobb a nehéz ebédektől távoltartani magunkat, ha délután még szellemi munkát kell végeznünk. Legjobb egy kis könnyű salátát fogyasztani, 2 szelet korpa- vagy teljes búzakenyeret, vagy jól megpirított toastot. Gyakran elég egy darab dinnye és 2 evőkanál korpa, vagy 1 pohár tejszín citromlével és 1 tányérka búzapehely vagy búzadara, hogy valakit boldoggá tegyen és kielégítsen.

Vacsorára egy vegyes saláta mindig szívesen látott. Káposztasaláta nyers reszelt gyökérzöldségekkel olcsó és jó. Most sem szabad a salátának a mi étlapunkról kiszorulnia, mert a saláta szükséges, hogy a testet kiegyensúlyozva tartsa és a betegeskedő gyógyulást nyer abban. A fő étel állhat gombócokból, vagy sütött burgonyából paradicsomszósszal, vagy barna lisztszósszal, rizs curryszósszal, főtt és hidegen átöblített árpakása, istenlepény vagy valamely egészséges sütemény, néha egy étekből tápiókával szágó, táró vagy kétszersült vagy toaszttal. Egy idő múlva később iszunk 1 csésze forró szennahüvelyteát. Így a gyomor és az emésztés rendben maradnak, az érzülék tiszta lesz.

A november a mirigyfölépítés hónapja. Aki bölcs, éppezért a táplálkozásban is a természet törvényeit követi. A mirigyek jó élénkítő szerük van az érett sajtban, almamusttal és őrölt, átnapozott zabpehellyel. A mirigyzavarokat megszüntethetjük jégbehűtött körtével, gabonapelyhekkel, píniafenyőmaggal és kecsketejjel. Ha píniamagvakat szitált korpaliszttel fogyasztunk, ezáltal a mirigyeket új nedvek képzésére serkentjük.

Olvastad már?

Vélemény, hozzászólás?