Savak
Számos betegségnek-bajnak az előidézői. Legjobb a szódabikarbóna-kúrát végezni. Sokszor jót tesz pillanatnyilag némi citromlé egy csipet sóval jól összerázva. Néha szőlőkúra segít: naponta egy pohár frissen sajtolt szőlőnedvet fogyasztani; kúra alatt kerüljük a narancsot. Idegzsábára-reumára-hurutra-kiütésekre hajlamosak vigyázzanak s óvatosak legyenek a szőlőkúrával szemben: ha fehér szőlő felforralt nedvét sem bírják, akkor abba kell hagyniok. Sokszor jót tesz étkezés után némi olívaolajat bevenni, vagy pedig naponta 5-6-szor egy-egy kávéskanálnyi valódi jó mandulaolajat. Paradicsom szintén óvatosságra int. A sárga fajta jobb s még esetleg ezt is lehet szeletenként fél órára olajba mártani. Savasodás esetében csaknem minden gyümölcs káros. Ananász-banán és más magnélküli trópusi (nem a féltrópusi magvasok) gyümölcsök megengedettek. Jót tesz finomra vágott burgonyahéj hagymával párolva, burgonyapép, rizs, taroina, agar-agar, izlandi zuzmónyák, nyers zabpehely, dinnyék, gombák; sőt néha és egyeseknek a savanyú káposztalé és sós uborkalé is. Utóbbiakat óvatosan próbáljuk meg és csak ritkán élvezzük. Gyömbérkenyér ajánlatos. Kúrákat végezhetünk tojáshéjporral-hársfaszénporral-fahamuval, melyeket étkezések után csipetenként – késhegyenként veszünk be 2-3 héten át. Nyáron forró homokfürdők, sokat járni mezítláb forró helyen. A kilégzési gyakorlat és tűkezelés sietteti a gyógyulást.