Április

Április

Újra fölébred a föld öntudatára a hosszú téli álom után s emlékeztet minket dörgéssel és esőzáporokkal s más rendkívüli természeti jelenségekkel arra, hogy az összes elemek mozgásban vannak a talajnak gyümölcsözővé tételére és hogy az élősdieket megsemmisítsék, melyek a fölvirágzó és bimbózó életet föltarthatnák.

A téli nyugalomban a föld összegyűjtötte az ő erőit, megedzette azokat, s most azokat föléleszti, hogy új életet ajándékozzon az egész természetben. Ezért van a sokszor meglepő gyors változás az időjárásban s az időben, eső, napfényben, éles szelekben és enyhe meleg szellőkben. Erősebb természetűek igen könnyen legyőzik ezt a változást; de a gyermekek s azon felnőttek, kiknek figyelemmel kell lenniök az ő zsenge egészségükre, jobban teszik, ha nem viszik túlzásba a szabadban való tartózkodást.

Mihelyt a természet új életre és teremtésre visszatér, nekünk embereknek ugyanaz jön meg. A böjtidő, vagyis a tisztítás és a nagyobb önmegtartóztatás ideje végét járja s áprilisban megszűnik. Semmi esetre sem szabad a böjtidőt teljesen figyelmen kívül hagynunk, ha el akarjuk kerülni a károkat és a sokféle hátrányokat testileg, szellemileg. Aki nem tudja magát 40 napos böjtre elhatározni, legalább a 3 utolsó napot kellene szigorúan átböjtölnie s a nagyhét többi napjain főleg zöld keserű füveken élni. Böjt után ne töltsük túl a gyomrunkat mindjárt, hanem lassanként térjünk át kissé bővebb kosztra.

Az első osztraünnepnapon (húsvét – a szerk.) a böjtidőnek vége s ezt lezárjuk az osztrafürdővel a szabadban, hacsak lehetséges. Az osztrafürdő minden eurázsiai népnek ősrégi szokása. Kora reggel napkelte előtt kirándulunk s egy folyó tiszta vizében veszünk egy osztrafürdőt háromszoros gyors alámerítkezéssel.

ibolya_violaAz úton és a fürdő közben add át magad a legtisztább, legszebb és legmagasztosabb gondolatoknak és köszöntsd a fölkelő napot fohásszal és dallal. Fürdő után igyunk egy pohárka régi bort s folytasd egy élénk meneteléssel, vagy járkálj 15 percig mezítláb a füvön. Ez jobban föléleszti az egész idegrendszert, mint bármely más szer a gyógyszekrényből.

Csak később az osztranap folyamán vegyünk egy könnyű étkezést, 1 szelet kenyeret lágy vagy ejtett tojással, 1 tányér friss zöldséget friss ibolyavirágokkal díszítve s 1 csésze forró kávét vagy teát bőven tejszínnel. Ez fokozza a testi jóllétet.

Az osztranapot töltsd el hasonló érzelműek társaságában s tedd emelkedetté magad azokkal együtt ének, szavaló és imagyakorlatokkal. Ez serkenti a szellemi erőket s téged az idő s az évszak újításaival szemben fogékonnyá tesz.

Olvastad már?

 

Vélemény, hozzászólás?