Július

Július

A szabad természetben való vidám életnek, a mezei és kerti munkáknak, a kirándulásoknak, sétáknak és piknikeknek (batyusbál) itt az ideje. A július a pompás hónap, midőn a természetben az elektrikus erők az ő diadalukat ünneplik. Ha mi magunkat a természettel összhangban akarjuk tartani s életünket a föld törvényei szerint folytatjuk, nekünk a nyári hőség nem lesz terhünkre, melyet a július hoz, s mely oly szükséges és üdvös az embereknek, hogy egy s mástól megszabaduljanak s nagyobb teljesítményekre megerősödjenek.

A hőség ne verjen le bennünket, hanem ellenkezőleg szabaddá s örvendővé tegyen s ösztönözzön fokozott működésre. A legyek és szúnyogok, melyeket a hőnap hősége költ ki, csak a természet fölhívása, hogy mi pihenés nélkül tevékenykedjünk, hogy munkánk gyümölcsözővé legyen. Ezért a július nekünk első intelmül ezt a szózatot adja: „Dolgozz!” Ha nincs magadnak meződ vagy kerted, akkor segíts barátaidnak, vagy segíts a mezőgazdáknak az ő napi munkáiknál. Légy tevékeny, ahol és ahogyan csak tudsz s te jobban fogod magad érezni, mint a tespedt semmittevésben.

Ha pedig úgy látod, hogy nincs mit tenned, akkor vándorolj ki a hegyekbe és töltsd ki kebled Istenáldással, mely most kint mozog és teremt. Hangolódj belé a madarak dalába s hangodat hallassad; mert természetanyánk szereti az öröm kifejezését hallani. Hadd legyünk boldogok, míg az egész világ a boldogságtól örvend! Mihelyt kivonulsz, hagy el, ami teher és gond a te szívedet nehezíti. Nekünk minden alap megvan ahhoz, hogy boldogok legyünk; mert a természet eláraszt bennünket énekkel és zenével s a vegetáció bőségével. Maradj addig a szabadban, amíg csak teheted. Már a késő délutánt a szabadban kellene tölteni s esti ájtatosságunkat kint egy csendes zugban megtartani. Végy magaddal egy egészséges étket és próbálj meg magadnak egy friss salátát készíteni zöld dolgokból, miket néked a természet szabadon fölkínál. Bárhová is mégy, még a sziklák között is találsz egy gyógyerejű levelecskét vagy fűszálat, mely segíteni fog neked, hogy a világ tökéletlenségei fölött való gondjaidat megszüntesse. Még a legfélreesőbb helyen is található egy fű, egy gyökér, egy kéreg, egy bimbó (rügy) vagy bogyó, mely a te egészségednek szolgál. Hamarosan meg fogod tanulni, hogy eltaláltad a te választékodat, ha helyen-völgyön kalandozol.

Minden vasárnap menj ki az erdőbe, a tengerre, a hegyekbe, ahová a te óhajod változatosságból vonz s fogyaszd el előre elkészített ebéded az erdő gallyai alatt, vagy a mezőkön a pompázó virágok mellett. Ezzel most több jót tanúsítasz tested, lelked, szellemednek, mintha a templomba mégy s a templom padján elalszol. Este hozz haza magaddal egy vidám derűs ábrázatot, melyről Isten iránt s az ő természetben levő művei iránt való szeretet sugároz le.

„Ha a gyermekek lusták, kedvetlenek, renyhék, kényelmesek és betegesek, ez azért van, mivel az alkalomtól meg vannak fosztva, hogy magukat szabadon kiműködjék gondolataikban s tetteikben.”

Különösen a gyermekeknek kell most szabadságot kapniok arra, hogy szívük vágya szerint fickándozzanak, az egészségesek azért, hogy ne betegedjenek, a gyöngék azért, hogy erősek legyenek. Ha a gyermekek lusták, kedvetlenek, renyhék, kényelmesek és betegesek, ez azért van, mivel az alkalomtól meg vannak fosztva, hogy magukat szabadon kiműködjék gondolataikban s tetteikben. Vigyük őket magunkkal a mezőre és a kertbe s adjunk nekik jó példát munkával, melyet ők hamar követni fognak. Ez annyit jelent, mint az Úrnak elmésebben szolgálni, mintsem hogy a gyermekeket a fülledt vasárnapi iskolába küldjük, vagy a templom padjába ültessük, hol azok minden lehető ideákat folytatnak, csak olyanokat nem, melyek a mennyországra vonatkoznak.

A gyermekeket nem kell orvosságokkal kontrollálni, gyermeknevelő lányokkal fölvigyáztatni, hanem szabadságot kell nekik adni, hogy mászkáljanak, patakokban gázoljanak, pocsolyákban tapodjanak, fákra kússzanak, mint a macskák, birkózzanak, puffanjanak s közben oly piszkosak s éhesek legyenek, amilyenek csak akarnak, hogy egy egyszerű és nekik tetsző étkezés után üdítőleg aludjanak s másnap reggel fölébredjenek újra készen a csínyekre. A természet megteszi a többit, hogy egyensúly és haladás legyen.

Olvastad már?

  • A LÉLEK ÉPÍTKEZIKA LÉLEK ÉPÍTKEZIK A LÉLEK a fejlődéséhez TESTET épít, az anyagban megtapasztalásokat szerezni. Az anyagi […]
  • FESZTELEN SZÜLÉSFESZTELEN SZÜLÉS Aki alaposan felkészült RÁ, jó esélye van RÁ, hogy könnyeben szül. Persze ez TUDATOS, […]
  • TÜKÖRTÜKÖR HÖLGYEIM, URAIM! Tisztelettel kérem Önöket, néhány percre tegyenek félre mindent, és […]
  • SZÜLETÉS ELŐTTI NEVELÉS VIII.SZÜLETÉS ELŐTTI NEVELÉS VIII. A SZÜLETÉS ELŐTTI NEVELÉS ÉLETTANA: AZ ÖRÖKLÉS Az apjától csak a testi, s az […]

Vélemény, hozzászólás?