Konyha júliusra

Konyha júliusra

Táplálkozás

Gondolj most többet, mint egyébként arra, hogy az evés egy szokás, melyet féken kell tartanunk. Csak akkor kellene ennünk, ha valóban éhesek vagyunk, nem pedig szokásból, vagy hogy csiklandjuk az étvágyunkat. Minél inkább előhaladunk években, annál kevesebb táplálékot igényelünk egyáltalán, de annál szorgalmasabban kell légeznünk, nevezetesen kilégzenünk, hogy a szénsavpangásokat megelőzzük, tehát mondatainkat a légzetre kell elmondanunk, dalainkat a légzetre kell elénekelnünk s imagyakorlatainkat a légzetre kell végeznünk. Aki 40 éven felül van, egyáltalán kevesebbet egyék és igyék. A fiatal években igyál kissé többet s egyél kevesebbet. A középső években egyél kissé többet s igyál valamivel kevesebbet.

„De mit kelljen ennünk?” – kérdik az újoncok mindig és újra, ha az ember azt mondja nekik, hogy a hús nem tápszer. Akkor mindig azt az évezredes feleletet kell adni: „Íme nektek adtam minden növényt a földön, melynek magva van és minden fát, mely maghozó gyümölcsöt terem, az legyen nektek eledelül!” – Ezt a tanácsot adja nekünk a Természetanya s azt ő beírta az ő nyitott könyvébe, mindenki által fölismerhetően, hogy senki se tévedjen. Mégis mi morgunk a manna ellen, az égi kenyér ellen, vágyunk az egyiptomi húsosfazék után, nem vagyunk megelégedve a természettől fölkínált dolgokkal, sóvárgunk az állatok vére után.

Aki az ő választását a természet adományaiban megtalálja, örvendeni fog az ő testi és szellemi munkaképessége fölött. Ez az évszak bőséges választékot kínál föl nekünk, még ha a nehéz, a testet megterhelő étkeket most félre is tesszük, mint pl. a darakenyeret, erjedt sajtot, édes tejet, tojást, pástétomot, tésztasüteményeket, konzerveket, savanyú-delikátokat és édességeket. Választékunk: író, aludttej, citromos tej, tehéntúró, aromás gyümölcsök, friss zöldség, füvek és gyökerek, pelyhezett és darált gabonafélék, korpakenyér, új burgonya, gyökérzöldségek. Állítsd szabályul magadnak minden 7 napból 4 napig semmi zöldséget és 3 napig semmi gyümölcsöt ne egyél. Az eredmény kedvet nyújt arra, hogy ezt folytasd. Nyerskosztnak most napirendi ideje van, mint minden r-nélküli hónapban. Ezáltal önként elkerüljük a túl nehéz táplálékokat. Szabad néha valami sütött dolgot vagy az aryana-edényben (kukta) víz nélkül elkészített ételt enni. Azonban a nyerskoszt hasznosabb. Ha ezt kezdetben nem szívleled, akkor gondolj gyomrodra s a kapcsolatos szervekre, melyeknek kellemetlen, ha te velük szemben túl tolakodó vagy. Édes tejszín pótolja az olajat a nyerskosztnál. A nyerskoszt egy kiváló gyógyszer elavult nyálkahártya-gyulladások, nyálkásodások és vérbetegségek ellen.

Étkezés

Állítsd szabályul magadnak, hogy 3 fogásnál többet nem fogyasztasz egy étkezéshez. Tálald különválasztva és egyed azokat egymásután. Új burgonya aludt tejjel és forró kukorica-kenyérrel magában már egy kiváló és teljes étkezés. Ha még kevés vörös- vagy fehér répát adunk a burgonyához kiegészítésül, akkor az étek hűsít s a vér leukokythoszának a működését fokozza. Egy kis tányér saláta bogyókkal díszítve mindig időszerű. Vacsorára jól talál tejes kukorica, melyet 5 percre fövő vízbe lehet tenni. Paraj, nyers vörös répa, fejes saláta, vagy vízi zsázsa, vízi bors-szósszal s kevés gyömbérkenyérrel gyakran elegendő. Általában a homöopathikus adagokhoz tartsd magad s ételeidet alkalmazd eklektikusan a válogatásnál, hogy a szöveteknek valóban energiákat nyújts. Ha gyümölcsön, gabonaneműn élsz, ne feledd, hogy naponta kb. 60 gr növényi vagy dióolajat vegyél magadhoz. Sőt testi izommunkánál az átlagmunkásnak szüksége van naponként mintegy 120 gr-ra.

Ha batyubálra (piknik) készülsz, az éléskosarat inkább rakd valamivel gazdagabban, mint túl szűken, mivel a szabadban mindig jobb az étvágy, mint gondolnánk.

Vagy ki-ki maga viszi az ő dobozát a készletével, melyet aztán eldobhat, ha mindent elfogyasztott. Lakoma előtt menj a csendes halastóhoz, vagy a csobogó patakhoz s keress egy helyet, hol a víz a te lábaidat megmoshatja s mindenféle kóranyagtól megtisztít. Aztán bízd a szárítást és fölmelegítést a Napra, közben éléskosarad után nyúlhatsz, kenyérszeleteidet tehéntúróval megkenheted, metélő hagymát, hagymaszárat és petrezselymet ráhintve s zöld páfrányt, vízi zsázsát, vagy vadmustárt ehetsz hozzá. Rendezz úgy mindent, hogy ne kelljen hazavinni semmit, csak egy sugárzó arcot s Isten szeretetét a te szívedben.

Olvastad már?

  • FIGYELEM A BÖJTBENFIGYELEM A BÖJTBEN Fontos a Tavaszi Böjt, az öntisztulás, méregtelenítés. Aki a teljes, Krisztusi BÖJT […]
  • 2. Karottaszimpózium2. Karottaszimpózium Gőzölj puhára 1 csésze finomra vágott karottát, ½ csésze paszternákot, 2 csésze zellert. […]
  • MirigyekMirigyek A mirigyeket csak vibrációk, megrázások által tudjuk megközelíteni, élénkíteni. Ezért […]
  • DecemberDecember Most gyülekeznek az univerzum magnetikus erői a térség legtávolabbi pontján s az ő […]

Vélemény, hozzászólás?