Gerincterápia II.

Gerincterápia II.

A keresztcsont-eltolódás okai

A keresztcsont-eltolódás lehet született vagy szerzett. Már akkor létrejöhet, amikor a magzat a szülőcsatornán áthalad, ha az anya izmai feszültek, ha a medencetájék nem tud kellőképpen ellazulni. Ajánlatos minden nőnek a gyermekvállalás előtt a keresztcsontját önállóan vagy valamely terápia segítségével helyreállítania.

A tartáshibák, a gerincferdülés egyik nagyon egyszerű, de egyben legalapvetőbb oka a féloldalasság. Sokan észre sem veszik, mennyire féloldalasok! Az emberek túlnyomó része az író kéz felőli oldalát erőteljesebben és gyakrabban használja.

Közismert, hogy gerincferdülést okozhat a mindig ugyanazon az oldalon hordott táska, szatyor is. Ha valaki mindig azonos oldalon kezdi a cipőhúzást, ha a lépcsőre lépéskor elsőként ugyanazt a lábát használja, továbbá ha a fésülködést, mosogatást vagy bármely házi, kerti munkát vagy egyéb mozdulatsort csak az egyik végtaggal, illetve csak az egyik oldal felől végzi, akkor ennek az a következménye, hogy bizonyos izomcsoportok túlterhelődnek, más területek pedig sorvadásnak indulnak, mert a szükségesnél kisebb az igénybevételük.

És a mozgáshiány?

A gerinc elváltozásainak jelentős oka a mozgáshiány. A mozgáshiány egyenes következménye a gyenge izomzat. A test minden részére, az izmokra is vonatkozik, hogy ha nem használjuk kellően vagy másra használjuk, mint amire való, akkor előbb-utóbb funkciógyengülés kezdődik, amit legtöbb esetben valamilyen elváltozás követ. A gyenge izomzat nem tudja megtartani a csontrendszert, a csigolyák könnyebben kibillennek a helyükről, a hát pedig hamarabb görnyedté, hajlottá válik.

Mozgáshiányt okoz és teljesen természetellenes, ha valaki kizárólag ülőfoglalkozást folytat. A széken való ülés rontja a vérkeringést, megbontja a test egységét, lehetetlenné teszi a helyes tartást. A gyerekek ösztönösen nem szeretik a széket, rá sem ülnek, vagy felhúzzák lábukat, izegnek-mozognak rajta. A föld a legkedveltebb játszó- és ülőhelyük. A guggolás a természeti népeknél megszokott pihenési, munkavégzési forma. Ajánlatos a modern lakásokban a padlón olyan nagyobb területet kialakítani, amely ülő alkalmatosságul szolgálhat. A gyermekek iskolapadba kényszerítése merénylet. Jó, ha a pedagógusok tornáznak óra elején néhány percet a gyerekekkel. Garantáltan sikeresebb lesz az együttműködés! Aki ülőmunkát végez, többször mozgassa meg tagjait, nyújtózkodjon, járjon egyet, ha lehetősége van rá. Közös tornát is be lehetne vezetni a munkahelyeken.

A feldolgozatlan stressz

Az életút során a feldolgozatlan szituációk, ingerek elraktározódnak a test különböző részein valamilyen elváltozásként. A test mindenre emlékszik! Ijedtség, sérelmek, csalódás, elfojtás, elmulasztottnak hitt lehetőségek, erőltetés, a mások elvárásai szerinti cselekvés testi lenyomatai megjelennek az izmokban is. Ezek az izomfeszülések. A legnagyobb feszültségraktár az izomzat! A feszült izmok gátolják a vérkeringést, lerakódások, kemény csomók keletkezhetnek. A kimozdult csigolyákat a görcsös állapotú izmok rossz helyen rögzítik s ez növeli a porckorongsérv, az idegbecsípődés lehetőségét. Az is előfordulhat, hogy a feszült izom elhúzza a csontváz valamely részét eredeti helyéről. A csiklandósság is izomfeszülés.

Az izomfeszülés a civilizált életforma elterjedésével egyre nagyobb mértékben jelentkezik. Időst, fiatalt egyaránt érintő probléma.

A cikksorozat további részei:
Gerincterápia I.
Gerincterápia III.
Gerincterápia IV.

Olvastad már?

  • SZÓMÁGIASZÓMÁGIA A magyar nyelv szavai rendkívüli módon erőteljesen, teremtőien hatnak. Éber Tudatosan […]
  • NŐI EGÉSZSÉG, NEMI ÖRÖM, ÉLETÖRÖM, BOLDOGSÁGNŐI EGÉSZSÉG, NEMI ÖRÖM, ÉLETÖRÖM, BOLDOGSÁG  A női egészség megőrzés, nemi örömök, életöröm, boldogság ébresztése közös érdek […]
  • DECEMBERI ÚTRAVALÓDECEMBERI ÚTRAVALÓ "Mert már törik a gát, omlanak az évszázados falak, szakadnak a vaslakatok, egy perc és […]
  • NŐKÖSZÖNTŐNŐKÖSZÖNTŐ A NŐI PRINCÍPIUM KÖSZÖNTŐJE! A NŐK KÉRÉSÉRE: EGÉSZ ÉVBEN LEGYEN NŐNAP! KÍVÁNOM, […]

Vélemény, hozzászólás?