Októberi konyha

Októberi konyha

Táplálkozás

A világ általánosságban, a gondolkodó éppúgy, mint a nem gondolkodó, elismeri, hogy mi mindnyájan sokat eszünk és ennek következtében számtalan betegségben szenvedünk. Azonban az emberek a tékozló fiúhoz hasonlítanak, meg vannak elégedve a betegségi állapotokkal s állandóan elhatározásokat tesznek, hogy összeszedik magukat s a nyomort maguk mögött hagyják; azonban a valóságban nem szedik össze magukat egyik-másikon kívül, akiknek a részére a szükségszerűség elháríthatatlanná vált. Amellett ezen kevesek is még teljesen félelemmel vannak eltelve, hogy vajon tényleg találkoznak-e az atyával, aki eléjükbe jön nekik!

Rajtunk áll a fölkínált dolgok bőségéből azt kiválasztani, ami megfelel a mi temperamentünknek s az egyéni állapotunknak. A helyesnek a megválasztása nem okoz nekünk gondot, ha az alaptétel mellett szilárdan kitartunk: „Csak akkor egyél, ha éhes vagy!” Ne engedd magad az étvágy által félrevezetni, ha még oly sóvárgó is és a szemeket formálisan hipnotizálja is! Fékezd mindkettőt, étvágyadat, szemeidet! Csodálkozni fogsz, hogy mily kevéssel kielégülsz, ha mindig előbb 1 forró lábfürdőt veszel s csak azután étkezel. Az a kevés tökéletesen átváltozik s ezért semmi zavart nem okoz. Azt mondják, a hordó csapján érzik már, ami benne van. Az ember szája szaga után meg lehet már azt határozni, hogy mily állapotban van az ő tabernákulumának a tartalma s azáltal az ő érzülete. Emlékezzél meg arról, hogy a test az élő Isten Temploma! Tehát vigyázz arra, ami abba bemegy. Ahogy az erdőbe belekiáltunk, úgy jön az echo vissza. Egészen megfelelő a bevett táplálék visszahatása a jóra, vagy a gonoszra.

A táplálkozás fő irányvonalait még mindig a jelképes termékek adják: „búza és bor” vagy gabonafélék s gyümölcs és kiegészítésül diók. Előtérben állanak a nem áttelelő gyümölcsök s zöldségek, melyek jég nélkül nem sok ideig állanak el.

Nedvdús gyümölcsök és ropogós zöldség jobb szolgálatokat tesznek a te tested kigyógyításának a végrehajtásában, mint a mesterkélt szerek és az ásványvíz. Ezen nem tartós termékekből oly bőven szabad fogyasztanunk, hogy a december közeledtével vidámak s hálásak legyünk, mindazokat eltüntetvén, s hogy azok fáradtságos vizsgálgatása és rendezgetése alól föl legyünk mentve s tekintetünket előre irányíthatjuk az ún. tartalmasabb, szubsztanciásabb ételekre, melyeknél föltaláló művészetünket s tudásunkat latba kell vetnünk azok elő- és elkészítésénél.

Együnk friss gyümölcsöt és friss zöldséget, míg a honi piacon vannak, vagy ezeknek külföldről szállítják és pedig mindent lehetőleg nyersen, míg a éjek hűvösek s a reggelek idegek és zordok lesznek. Aztán lassan visszatérünk a tűzhelyhez. Emlékezzél, hogy a nyers gyümölcshöz soha cukrot ne végy s nyers zöldséghez soha sót. Gyümölcshöz fűszerek találnak, s zöldségekhez fűszeres magvak. Akkor gyógyhatást érünk el. Körítések, kivonatok és szószok is fokozzák az étkek értékét.

Étkezések

A nyerskosztról a tűzön készített ételekre való áttérést gyorsan hajtsuk végre. A tartalmasabb étlapoknál idézzük föl emlékezetünkben az étkek helyes összeállításának princípiumait; mert minden összeállítás az ő különös kémiai törvényét váltja ki.

Reggelinek szolgálnak a gyümölcsök, zabpelyhek, korpa, 1 kávéskanál agar-agar, s közvetlen ezután 1 vagy 2 pohár forró desztillált víz 1 csipet cayennel vagy kevés kávéval. Aztán kimegyünk a friss reggelre s a munkánkra, de mindig vidám arccal, ha eredményt akarunk elérni.

Fejmunkások részére most bőséges és finom választék adódik ebédül:

  1. Sütött és szétnyomott banán őrölt pínia fenyőmaggal beszórva és curryval fűszerezve.
  2. Sütött, szétnyomott banán tejszínnel, melyet ananászlével s kevés fűszerrel egy palackban alaposan fölráztunk.
  3. Egy szétnyomott nyers banán, vegyítve nyers reszelt almával, tejszínnel s fahéjjal 10 percig párolva.
  4. Nyers reszelt alma őrölt nyers amerikai mogyoróval, tejszínnel s valamely fűszerrel keverve.
  5. Nyers reszelt alma őrölt pínia fenyőmaggal és tejszínnel.
  6. Őrölt pínia fenyőmag narancslével és tejszínnel.

Vacsorára legtöbbször elég egy vegyes saláta, egy babfőzelék s egy keserűfű tea. Lehet serkentőnek friss gyümölcslével is kezdeni. Valamivel később aztán következik vagy saláta, vagy dinnye, utána egy sütött, vagy aryana-edényben (kukta) párolt zöldségétel s kevés gabona- vagy lisztétel, mint pl. korpa, zab- vagy búzapehely, vagy 1 evőkanál agar-agar. Szükség szerint egy ital követheti. Ez az általános alapja az októberi étlapnak.

Olvastad már?

  • Mindennapi kenyérMindennapi kenyér 1. Darálj a te házi gabonadarálódon egy telt teáscsészényi teljes búzalisztet durvára […]
  • JANUÁR HAVI TANÁCSOKJANUÁR HAVI TANÁCSOK A január igazi téli hónap, mert ekkor visszavonulnak a természet és a föld ikererői […]
  • PRI VIRINOJ, KIUJ ESTAS LA PERLOJ DE LA TEROPRI VIRINOJ, KIUJ ESTAS LA PERLOJ DE LA TERO Ĝenerale. Jes, Karaj Virinoj ĉie en la mondo ĉiutaga kaj en la Movado Esperantista. Vi […]
  • Két NemKét Nem AKKOR, AMIKOR A RIVALIZÁCIÓ ÉS AZ ELLENTÉT MEGSZŰNIK A 2 NEM KÖZÖTT Amikor a […]

Vélemény, hozzászólás?