AUGUSZTUS HAVI TANÁCSOK

AUGUSZTUS HAVI TANÁCSOK

A NYÁR TETŐZÉSE

A Föld elektromos erői most fejtik ki hatásukat a legnagyobb mértékben: ezért tikkasztóak a napok és fojtogató a hőség, ami azonban szükséges, hogy őszre minden gyümölcs beérhessen. Nekünk, embereknek semmi esetre sem kell szenvednünk, ha a természethez alkalmazkodunk. A szabadban végzett tevékenység és a test erőinek megfeszítése által a legkönnyebben kerüljük el a fenyegető elpetyhüdést.

TÁPLÁLKOZÁS

A nagy hőség által maga a természet ad jelet arra, hogy augusztusban kiküszöbölnünk, tisztulnunk kell, semmi zsírt sem szabad felszednünk. Jobb tehát, ha nem fogyasztunk semmi nehéz, zsíros ételt, például sajtokat, vajat, tejfölt, csokoládét. Most a nyerskoszt legyen napirenden, mely kiegészíthető sült, vagy Aryana-edényben készült ételekkel. A jóllakottság eléréséhez egy étkezésen belül, a Friss, Nyers ételekből sokkal kevesebbre van szükség, így a nyerskoszt gazdaságosabb és egészségesebb. Ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, amely nem csak tiszta víz, gyógytea, természetes italok, hanem nagy folyadéktartalmú zöldségek, gyümölcsök bevitelével is növelhető. Lefekvés előtt ihatunk hárs- vagy bodza virágteát, ez segít a fáradtságanyagok kiküszöbölésében. Friss gyümölcsökhöz és gyümölcslevekhez adhatunk kevés fűszert, mint pl. curry, fahéj, vanília, gyömbér, szerecsendió, cayenne-bors, ánizs, ibolyagyökér por. Ezek nem csak pikánsabbá teszik innivalónkat, hanem a déligyümölcsök  hűsítő hatását ellensúlyozzák.

Sokan azt hiszik, hogy a szomjúságot, vagy a hőséget a jeges víz, vagy nagyon hideg ételek bőséges élvezete által kell leküzdeni, nekik azonban gyakran meghűléssel, vagy gyomorgörccsel kell küszködniük, ilyen esetekben inni kell, egy csésze, forró gyömbérteát. A testhőmérséklet alatti ételek italok gazdaságtalanok a test energetikája szerint, ugyanis hőt-energiát vonnak el a szervezetből. Az emésztéshez először a gyomorban fel kell melegedniük 42  Celsius fokra, hogy az emésztésük megkezdődhessen.

Most van a sárga-és őszibarack időszaka is. Az őszibarack és zabpehely kiváló reggeli.

Vegyes saláta a legjobb hűsítő étel forróidőben, csak kevés olívaolajjal és citromlével, ha ez nincs, akkor (homeopátiás adagú) vörösborral készítsük el, és adjunk hozzá kevés vékonyra szeletelt zöldpaprikát, tetejére pedig néhány mentalevelet. Kevés kétszersülttel, vagy pirított kenyérrel már kielégítő az étkezésünk. Káposzta, uborka, dinnye és zöldkukorica finom hűsítő salátát ad, árvácska, gyermekláncfű, sóska javítják az emészthetőséget. Zöldbab, petrezselyem és fejes saláta kevés nyers tökkel, vagy dinnyével segít abban, hogy a forróságban is bírjuk erőben.

Uborka és tök tisztít. A dinnyék a szervezet átöblítésében segítenek. Sárgarépát, céklát, és májusi répát csak nyersen reszelve együk, céklához jól illik kevés reszelt torma és köménymag, vagy ánizs, édeskömény, vagy kapor. A burgonya a legjobb, ha héjában sütjük. (A hajában sült zöldségek fogyasztó hatásúak.)

TESTÁPOLÁS

Egy reggeli gyors hideg szivacsfürdő felfrissít és élénkít. (A természetes vizekben, – patakokban, folyókban, tavakban egy alámerülő fürdő rendkívüli frissítő és energetizáló, kijőve intenzív mozgással újra felmelegedhetünk.)

Aki teheti, aludjon frissen kaszált szénán, igyon szénateát, inhaláljon szénapelyva-tea gőzével, utána szívjon fel magasan orrlyukába némi sósborszeszt. Tartózkodjunk minél többet a friss levegőn, a természetben, mezítlábas földközelben. Ám, erős napsütésben 10 óra után du 4 ig mindenképpen fedjük be fejünket és napozáskor a köldökünket is.

Aki elsavasodásban szenved, mellőzzön minden gyümölcsöt, igyon minden étkezés előtt 15 perccel 1 pohár, forró vizet 1 teáskanálnyi szódabikarbónával és minden étkezést 1 evőkanálnyi citromlével fejezzen be.

A hajat a hőség meglehetősen erősen befolyásolja, gyorsabban nő és könnyebben válik szárazzá, úgy, hogy a haj törik és hullik. Ezért ajánlatos a fejbőrt bedörzsölni naponta 2-3 hétig Hajpúderral bedörzsölni azután, hogy előtte már reggel néhány csepp citromlével elkevert hajtinktúrával bedörzsöltük.

A fejbőr korpásodásának megszüntetésére 10 egymás utáni estén dörzsöljünk be a fejbőrbe paraffinolajat és hajtinktúrát, mossuk meg reggel forró vízzel és bőségesen kátrány-kén-szappannal, vagy Selsun-nal, és végül kezeljük a haj alatti fejbőrt még hajvízzel.

A zsíros haj zsírtalanítására adjunk a mosóvízbe kevés mosószódát, és fejmosás után dörzsöljünk be kevés valódi Eukalyptusz-olajat.

KONYHA

Reumás emberek számára gyógyító hatású a fehér szőlő, aki nem szenved ebben a betegségben, úgy a kék szőlőt részesítse előnyben.

Ehetünk étkezésenként kétféle gyümölcsöt, pl. az egyik húsos, a másik lédús, de legyünk mértékletesek, nehogy savasság lépjen fel. Fogyasszunk a gyümölcshöz egy evőkanálnyi zabpelyhet, vagy búzapelyhet, amely a savakat abszorbeálja.

Most nyers kukorica kétszer naponta fogyasztható, egyszerre egy cső a legjobb hatású májzavarok esetén. Ha forrón kívánjuk, tartsuk 5 percig  főve-forró vízbe. A főtt kukoricát törjük össze, hogy a renyhe májra gyakorolt gyógyhatása érvényesüljön.

Tarlórépa hasznos minden hasnyálmirigy-és hólyagbajnál. Cékla különösen értékes minden vérszegénynek, de nyersen kell fogyasztani. Reszeljük  és tálaljuk fejes salátával, francia salátaöntettel, amely ánizsmaggal, vagy köménnyel, édesköménnyel vagy kaporral van fűszerezve. Hogy a burgonyának gyógyhatása legyen, főzzük édesköménnyel, vagy köménnyel. A főtt krumpli leve gyógyhatású, – különösen más zöldségeknek a hozzáadásával excelsior –ként.

Párolt hagyma finomra vágott petrezselyemmel tálalva használ tüdőzavaroknál.

Nyers hagyma, amelyet 1 órára citromlében áztattunk, kis mennyiségben a nap utolsó étkezésével fogyasztva enyhe altatóként hat és értékes krónikus hurutok esetén, stimulálja a nyálkahártyákat.

Mindenfajta dinnye, ameddig terem, a legjobb vacsorakezdetnek, mivel megindítja, felélénkíti az emésztési folyamatot és szabaddá teszi az utat a tápláló eledelnek.

Avokádó most érik. Ez diófélének számít és nagyon vaj dús. Ezért kis mennyiségben fogyasszuk, de gyakran. Kenjük pirított kenyérre, mint a vajat, az avokádó ezen a módon már egy étkezésnek számít.

 

 

Olvastad már?

 

Vélemény, hozzászólás?