Pajzsmirigy

Pajzsmirigy

A tudomány maga sem tudja manapság, hogy a régiek miért nevezték el pajzsmirigynek a gége előtt levő mirigyzetet. Ha e mirigyek (mert két fő és két apró mellékmirigy van belőlük) egészségesek, akkor általános jó közérzetnek örvendünk: hideg, erőfogyás és fertőzések ellen védve vagyunk.
Ha sok keményítő, cukor, zsiradék (olaj), fehérjetartalmú táplálékot fogyasztunk, akkor sok skatol, indol, indikán keletkezik s ezek megtámadják a pajzsmirigyeket, sőt a végén még a nemi mirigyeket is, melyektől pedig a fiatalság, frissesség, életkedv és hosszú élet függnek többek közt. Ha a pajzsmirigyek gyengék (mely mirigyek az ember vizilény korszakában a nemi mirigyeket képezték!), akkor többek közt a következő betegségek léphetnek föl: életundor, izgultság, érdeklődés és tetterő hiánya, álmosság, lustaság, nyugtalanság, félénkség, idegbajok, váltakozó futólagos hőség, fagyosság, szembajok, csontlágyulás, fogbántalmak, dagadások nyakon, ízületekben, kiütések, fekélyek, sebek. Hpajzsmirigya nem is mindig közvetlenül a pajzsmirigyszekréciók hiánya miatt, a hajlam mindazokra kialakul. Emelt, dülledt mellkassal bőséges kilégzést kell gyakorta végezni; belégzésnél a rekeszizmot magasra húzni, nem pedig mint a többi légzéstanok és énekiskolák tanítják, melyeknél a hasizmokat tornáztatják. Talán nem is volna szükséges, de mégis megjegyezzük, hogy amellett a fesztelenség igen-igen fontos. Minden felkar-váll és nyakmozgás, melyet légzéssel összekötve tudatosan végzünk, legjobban énekléssel, zümmögéssel, használ a pajzsmirigyeknek. A természet harmónia-törvényein alapuló dallamok éneklése, zümmögése, lehellése, ha fesztelenül, finoman, érzéssel történik s nem visszük túlzásba, legjobb gyógyeszköz a pajzsmirigyeknek s a magasabbra fejlődésnek. Tiszta nemi élet, helyes étrend, elengedhetetlen kellékek. Orvosságnak legjobb a dagadó izlandi zuzmó, leginkább teának és az agar-agar. Jóhatású a narancs, füge, citrancs (éretten), cherimoya, papaya, guava, fehérrépa.

Olvastad már?

  • Belső elválasztású mirigyekBelső elválasztású mirigyek A modern orvostudomány legújabban szorgosan vizsgálja az endokrin , azaz belső […]
  • TúlsúlyTúlsúly Már az iskolatudomány is kezd rájönni, hogy a mirigyek zavaráról van ennél szó. Egyelőre […]
  • Az útAz út Nékünk újjá kell születnünk, ha mi el akarjuk érni az örökéletet, vagyis nékünk a […]
  • LA D-RO CEPOLA D-RO CEPO La saniga miraklo de la cepo estas konata ankaŭ en Hungario. La malvarmumiĝintan […]

 

Vélemény, hozzászólás?