Szeptemberi konyha

Szeptemberi konyha

Táplálkozás

Időszerűek: gabonafélék, mindenekelőtt búza, teljes kenyér, levesek teljes lisztből, friss, télire el nem tehető zöldségek konyhafüvekkel, dinnye, tök, uborka, friss tejes kukorica, zöld vagy limabab, vagy borsó; gyümölcsök és friss gyümölcslevek; tehéntúró, olajbogyók, nyers amerikai mogyoró.

Mindenesetre az évszak változása változást követel a táplálkozásban is. Amíg a meleg időjárás tart, kövessük a nyári idő szabályait s kerüljük főleg az erjesztett kenyeret és sajtot. Ha azonban sajtot akarsz, akkor friss puha sajtot egyél, köménnyel jól megfűszerezve, kevés toaszttal vagy naponsült kenyérrel. Még jobb, kenyeret egyáltalán nem enni, amíg friss tejes kukorica áll rendelkezésünkre. A tápszerek gazdag bőségéből azonban csak az tud majd helyesen választani, aki megtanult étvágyán uralkodni. Az étvágy az ember legnagyobb ellensége, igen, egyenesen az érzüléknek egy beteges állapota, míg az éhség egy szervi szükség a táplálék tökéletes átalakulására. Aki az étvágynak hódol, annak mindig emésztési panaszai vannak. Aki éhes, egész határozottan csak ahhoz nyúl, ami az ő egészségét szolgálja. Mirigytáplálék: feketegyökér, zöld és limabab, articsóka, cardenbogáncs, ananász, zabpép, búzaételek, fehér kukoricagríz, nyers amerikai mogyoró, pisztácia, kecskesajt. Brie-sajt, 1 fölvert tojásfehérje ½ citrom levével s ½ pohár vichyvízzel. Konyhafüvek fokozzák a gyógyértékét. Minden mirigybajnál 3 hónapig kerülni kell a tejet, tejszármazékokat és tojást. Most fogyassz friss lisztet, friss gabonaneműeket, friss tejes kukoricát s hagyd el a dobozokat, ládákat, pakolásokat mindazon étekkel szemben, ami frissen van szedve. A konzervált tápszerek szolgálják ugyan kényelmünket; azonban a naponta frissen készített étkeknek sokkal nagyobb táp- és egészségi értékük van, mint az olyanoknak, melyek hetek, hónapok vagy évek őta el vannak téve. Készítsd magad el a te ételeidet magadnak természetes és pszichologikus törvények szerint s a te bajaid hamarosan a multéi lesznek.

Változtass gyümölcsöktől a zöldségekhez, s a zöldségektől a gyümölcsökhöz térve s gyakran illessz be étlapodba nyákleveseket.

Aki a természetet figyeli, mindenekelőtt megtanulja, hogy az emésztőszerveket ne terhelje meg nehéz reggelivel, mivel ez elvonja az agytól az erőket, melyekre eredményes gondolatműködés végett szükség van. Ez vagy amaz a friss gyümölcsök közül, vagy egy gyümölcssaláta, 1 darab kenyér, vagy zabpehely, vagy hevített korpa és 1 csésze kávé elégséges egy étkezésnek. A vacsoránál mindig saláta legyen az első fogás.

Étkezések

1) kenyér mézzel s kevés ibolyagyökérpor már egy étkezés oly emberek számára, kiknek gyönge a veséjük; utána ½ órával 1 citrom levét meginni.

2) teljes kiőrlésű búzakenyér forró olívaolajba bemártva s cayennel behintve, nemcsak élvezet, hanem gyakran elég egy étkezésnek.

3) valamilyen egészséges búzakenyér kevés sütött vagy aryana-edényben párolt zöldséggel s 1 tányérka leves szintén elégségesek egy étkezésnek. De levest nem fogyasztunk, ha más fogások is következnek.

4) az időnek megfelelő, frissen szedett nyers zöldségfélékből, 2-3 féle egy étkezéshez, jól megrágva, falatonként 40-50 rágással, jól kikóstolva, egy teljes étkezést tesz ki.

5) frissen pattogatott kukorica, hántolt, vagy gőzölt szilvával kitesz egy étkezést, egészséges és a székrekedést megszünteti.

Olvastad már?

Vélemény, hozzászólás?