Apró tanítások

Apró tanítások

Mi nem adhatunk tanácsokat idegeneknek. Ha valaki a tanításoknak hasznát akarja venni, akkor előbb iskolás-tanulónak kell abban lennie, s fokról-fokra magát képeznie, fejlesztenie. Ha mégis mi itt-ott segítünk ún. kívülállókon, akkor az a legelső, hogy a beteg kilégzést végezzen, imádkozva vagy énekelve, avagy számolva; minél hosszabban, minél mélyebben egy lélegzetre. Ha aztán ő ezt az éneklést, imádkozást tovább végzi, akkor hozzászoktatja magát egy szisztémához és pedig a saját szisztémájához. Ha folytatja tovább az ő szisztémás légzését, akkor lassanként az methodusossá fejlődik. Közben ő utánagondol, amit addig nem tett. Az utánagondolkodás, meggondolás meghozza az öntudat gondolatát, majd egy bizonyos szívósság fejlődik ki benne. Ezután következik az étrend, mely minél egyszerűbb, annál jobb. A továbbiakban aztán következnek mozgásgyakorlatok légzéssel. Ha a beteg nem tudja végezni azokat, akkor egy segédszemély nekilát és nyomkodja, húzogatja, forgatja őt, hogy a betegben szívósság alakuljon ki. A cél az, hogy a testet ellenőrzésünk alá vegyük. A ritmikus, methodikus, szisztematikus légzésgyakorlás ugyanaz a mi számunkra, mint a zeneszerző részére a hét (illetve 12) hangjegy.

Az étrendnél 5 szabály van:

  1. Gyümölcs és zöldség nem fogyasztandó egy étkezéshez.
  2. Évszakok szerint táplálkozni.
  3. Az első étkezés (reggeli) gyümölcs legyen vagy gyümölcsnedv búza, zabpehellyel.
  4. Az ebéd jó saláta köret (2-3 féléből) és valamely nem erjesztett kenyérféle (istenlepény, lángos).
  5. Vacsora a főétkezés. Saláta; friss zöldség párolva vagy (szárazon) sütve, frissen pirított, sütött gabonafélékkel vagy élesztőmentes kenyér, esetleg sütemény.

Aztán tanulmányozhatjuk a fűszerek használatát, hogy hatványokat alakítsunk az étkekből. Ha fűszert használunk, akkor sót és cukrot ne adjunk az étkekhez, mivel ezáltal a hatványképződést elfojtjuk és akkor a nervozus egyén még nervozusabb lesz s a flegmatikus, limfatikus még flegmatikusabb.

Ha gyógyfüvekkel akarunk hatványokat nyújtani, akkor mindent kerülni kell, ami izgat: tojást, sajtot, vajat, tejet, fűszereket, sót, cukrot.

A legegyszerűbb nyers koszton és (szárazon) sütött dolgokkal élni. A sütés nem láng fölött történik, hanem kemencében vagy sütőben. Némelyek a gyümölcsöt is csak ekképpen bírják.

Lehet teákat inni aztán, vagy a teafüveket szárítva porrá zúzni és fűszer gyanánt az étkekre hinteni.

Írni, olvasni tudni fontos és szükséges; de a könyv tartalmát tudni minden embernek: még szükségesebb. Az egészségesnek, hogy ne legyen beteg; a betegnek, hogy egészséghez jusson.

Gyönge egyének az időjárásváltozáskor betegség megelőzésére igyanak édesköményteát naponta. Télen hetenként egyszer ánizsteát és lefekvéskor gyakrabban lenmagteát, ezt 20 percig főzve.

Kandírozatlan kálmust jó rágcsálni, vagy teát inni abból gyomor- és emésztési gyöngeség ellen; jó szájízt ad s erősíti a nemi szerveket.

Kelvirág (karfiol) és kelbimbó nem fő-, hanem mellékételnek való. Szegfűszeggel pároljuk pár perces leforrázás után.

Kellemetlen testszag, kipárolgás ellen fürdés után borsavval púderezzük be a bőrt. Tiszta étrendet tartsunk; tisztálkodjunk belül, kívül, alul, felül.

Nem inni étkezés közben és után (2-3 óráig).

Toll-vatta ágynemű egészségtelen.

Laza, könnyű, világos ruhák jókedvet, egészséget hoznak.

E könyvet nem mindig betű szerint kell követni, hanem egyénileg megfelelő ésszerűséggel, hogy ne legyünk rabja senkinek, semminek.

A bordaíveket tágítsuk, terpesszük, húzkodjuk alájuk helyezett ujjainkkal óvatosan, mert akkor a vibrációk finomabbak bennünk s az étheráramok a gondolatokat jobban közvetítik.

Többféle cseresznyét enni egyszerre jobb; kesernyéset, savanykást; fehéret, feketét; fanyart, édeset.

Sose együnk együtt 3-féle gyümölcsöt.

Talaj fölött érő zöldséggel együtt csak egy talajban-érőt szabad enni.

Ha e könyv tanácsa nem használ valakinek, úgy nem az útmutatás hibás. Mindenkinek a néki valót kell ebből kihalásznia.

Húsleves-ízt kap a leves, ha abba beleteszünk egy meggyújtott s kioltott szurokfenyődarabkát pár percre.

Ahelyett, hogy e könyvet rosszindulattal kritizálnád, tanulj belőle. Mert még a legbölcsebb sem tud mindent: és nem tudhatod, mikor veheted hasznát az itt adott örök igazságoknak.

Ha sápasztott zöldséget kaphatsz, részesítsd előnyben (szárzeller, cikória, csikoré, salátaszívek), mert könnyebben emészthetők.

Friss tojásfehérje habja sokszor jobb, mint a tejszín.

Ha olajat használunk (mártásnak is), némi cukor és só könnyebbé teszi.

Ha az ivóvíz salétromos, szűrjük át fahamun, avagy utána (esetleg étkezések után) vegyünk be hársfaszénport.

Repceolaj jó táplálék, ha átfőzzük egy almával és egy hagymával.

Szilva 6 órára beáztatva, almaborba s utána 20 percig főzve, gyógyszer. Aszalt alma ugyanígy készítve gyógyszer és táplálék.

Újszülötteknek mindig helytelenül vágják el a köldökzsinórt, mert nem várják be az időt, amikor és ahol azt a Természet megmutatja. Köldökbajoknál gyakorta be kell az újszülött köldökét forralt olajjal tisztán ecsetelgetni.

Ha édes tészta-süteményeket fogyasztunk, akkor vagy fahéjat együnk hozzá, vagy utána egy-két darab befőzött savanyúságot.

E könyv használatánál legyünk eklektikusak: mindenből a magunk számára a legjobbat vegyük.

Legtöbbször hónapokba, sőt évekbe kerül az, míg teljesen kiismerjük magunkat még e könyv tanulmányozásával, követésével is. De ez még mindig nagyszerű, mert 98%-a az embereknek egyáltalán nem ismeri magát és úgy is hal meg.

Tüdővészeseknek jó a piros paprika. A piros paprika izgatja a nemi szerveket. Tüdővészesek pedig nemileg fölöttébb izgulékonyak. Ki találja itt föl a syllogizmust?

Ha megsértődöl e könyv kemény szavai miatt helyenként, gondold meg azt, hogy néha az ördögöt is csak kénköves-tüzes esővel lehet kiűzni.

Jobb lábbal szállj földre az ágyból reggel és jobb lábbal lépj be a fürdővízbe: a jobb oldal az elektrizmus (villám) oldala.

Szájon belégezni csak légszomjasoknak, nehéz légzetűeknek van megengedve. Éhség, szomjúság alkalmával szintén lehet, zárt fogsoron át.

Timsóoldattal bevont bőrt nem éget a tüzes vas. Gondold meg, kit s mit és hogyan utánozzál, nehogy úgy járj, mint ama „félkótya”, aki a tűznyelőt utánozta parazsat rakván szájába – és Ábrahám kebelére tért nyugovóra!

Tartsd testnyílásaidat nyitva; fordíts végbeledre legalább annyi gondot, mint felső nyílásaidra.

Mindent csak az Isten tud; de mégis „legyetek tökéletesek, mint Atyátok a mennyben”.

Mindenben lehetőleg a fehér színt favorizáljuk; a búzalisztnél a fehér helyett inkább a „vöröset”!

A legfőbb erény e Földön a tiszta, önzetlen szeretet; a menyországban, miként a Föld legnagyobb szelleme Ainyahita mondotta tízezer évvel ezelőtt: csak kötelességteljesítés van.

Ne hanyagoljuk el kötelességeinket; de ne is romboljuk le túlzásokkal a már elért eredményeinket.

„Nem az ember van a szombatért, hanem a szombat az emberért” – mondá az Üdvözítő. Nem az ember van a táplálkozás, gyakorlatozás, szórakozásokért, hanem mindazok vannak az emberért.

Ismétléseket gyakorta találsz e könyvben. De gondold meg: hányszor kell hallanod, látnod valamit, míg azt egészen magadénak vallhatva elsajátíthatod.

Citrusgyümölcsök (narancs, limone, citrom, citrancs, stb.) nem valók pankreászgyönge és kiütéses betegeknek.

„Aki sokat kérdez, az sokat téved.” Nyisd ki szemeidet s füleidet a látásra, hallásra, mert az élet s a természet telve van kinyilatkoztatásokkal mindenki számára. Egy kérdés önmagadhoz, a te benső Én-edhez irányítva fölér száz kérdéssel, amiket másokhoz intézel.

Pattanásokra legjobb terpentint kenegetni és hashajtót, bélfürdőt venni.

Friss forrásvíz a forrásnál fogyasztva jó az ifjúságnak; öregeknek jobb mellőzni azt.

Tanulj erőt gyűjteni alkalomszerű pihenés vagy megfelelő testmozgás által.

A bölcs a meleget nemcsak étkek által termeli magának, hanem ésszerű fűtés által kívülről. Noha a testszellőztetés szükséges és üdvös, mégis sokaknak a testmeleggel takarékoskodniok kell.

Evéshez inni igen káros: legkisebb baj, ami történhetik általa, az idegbetegség. Legfőképpen gyümölcs- és zöldség-étkek fogyasztásánál káros a vízivás; kevésbé a gabonaneműeknél.

Sok ember nem bírja a zsiradékot, olajat: ilyenkor legjobb az avokado vagy alligátorkörte, avagy pedig esetleg a nyers amerikai mogyoró, melyet tehát pirítatlanul, de mégis vékony bőrétől meghántva, mértékletesen fogyasztunk.

Gyümölcs- és zöldségétkezés után inni csak 1-2 korty feketekávét, vagy egy kis csésze forró gyömbérteát ajánlatos.

Ifjabbak hashajtót vehetnek inkább, míg idősebbeknek célszerűbbek a bélfürdők.

Fejlett embernek nem való a kenyér. Erről le lehet szokni, ha reggelinek két friss nyers tojást (csírátlanítva) fogyasztunk.

Aki nem dolgozik, ne is egyék, mondja a Szentírás. Akinek nincs dolga, tehát munkanélküli, az ne egyék: hamarosan fog munkaalkalmat találni.

Igyekezzünk odáig fejlődni, hogy Istenünkön kívül senkire, semmire se legyen szükségünk.

A Havi Tanácsok célszerű és egyénies alkalmazása e könyvnek legjobb kiegészítése.

Ha e könyvben vannak is kirugaszkodások, azok nem a személyek ellen irányulnak. Mi pl. az orvosban nem az embert hajszoljuk, hanem csak az emberben az orvost (orv-ul működőt) pellengérezzük.

Egyetlen egy szükséges az életben való boldoguláshoz: magunkat megadni a szívünkben lakozó Örökható Gondolatnak – Istennek!

Az alsó végtagokkal való fölös mozgás izgat és fáraszt, a felső végtagokkal való működés serkent és meg is nyugtat.

Egyfélét enni bizonyos időn át: böjtszerűen hat. De túlságosan hosszú ideig egyféle koszton lenni: egyoldalúságra és sokevésre vezet.

Túlmagas hegyen és túlmély völgyben lakni állandóan: nem normálissá teszi az embert. Jóllehet változtatásnak (főleg idősebbeknél) jót tesz az átmenetileg tartó klímaváltoztatás.

Terhet húzó lónak kukoricát is kell adni izomerő fejlesztése végett; hogy gyorsan fusson a ló, zabot adunk neki szénán kívül. Gondolkozz és alkalmazd ezt magadon bölcsességgel.

A legnagyobb veszély az életben az egyén számára a vigasztalás, a tömeg számára a jótékonykodás.

Ha a Természet arra késztet Téged, hogy sírj, nevess, nyögj, vagy sóhajts: tedd azt, hagyd azt teljes oda-, megadással. De bánatot, szomorkodást, aggodalmat, kétséget, habozást, kishitűséget, szorongást, mérgelődést és bosszankodást egy percnél tovább sose engedj meg magadnak; hanem menekülj azonnal a légzés- vagy mirigygyakorlatokhoz. Ha mást nem tehetsz, 10-12-szer a lehető leghosszabban kilégezhetsz bárhol, bármikor, bármely helyzetben-állapotban.

Változtatva a működés minőségét dolgozz annyi hasznos munkát, hogy ne legyen időd betegnek lenni.

Köhögésnél légezzünk bal tüdőnkkel, kezeinket jobboldalunkra szorítva, vagy jobboldalt feküdve.

Szívbántalmaknál légezzünk bal tüdőnkkel, kezeinket mérsékelten bal oldalunkra szorítva, vagy baloldalt feküdve.

Gyomor-, hasfájásnál hajoljunk előre, illesszük kezeinket a gyomor-, hastájékra és folytassunk rövid légzéseket.

Csak legalább egyet akarunk elérni az embernél: hogy önállóan gondolkozzék.

Olvastad már?

  • JÓ TANÁCSJÓ TANÁCS Szuper jó tanács! Valóban folyamatosan fejlődő NŐKre van szükség, és aki gyereket vállal […]
  • TELE VAGYUNKTELE VAGYUNK Jócskán elszennyeződtünk, akarva akaratlan. Tele vagyunk mérgekkel, […]
  • ÚJ NEMZEDÉKÚJ NEMZEDÉK Az eddigi nemzedékek sok megpróbáltatást kellett kiálljanak. Sugárzások, befolyások, […]
  • EZ A VILÁG SZERETET ALAPÚEZ A VILÁG SZERETET ALAPÚ Galaxisunkban a jobbra forgó rendszer a SZERETET frekvenciája rezgése, Hz. az alap […]

 

Vélemény, hozzászólás?