Cukorbaj

Cukorbaj

A cukorbetegség mindinkább terjed, úgyhogy jóval több mint fele az embereknek cukorbajban szenved. Még ha nem is tudja az illető, vagy ha az orvos vese-, hólyag- és egyéb bajokat állapít meg, az a hasnyálmirigy (pancreas) szenvedésétől van, mely nem ad elég elemeket a gyomor és a lép számára. Az ember nem jól érzi, nem érti önmagát; egyszer jót tesz neki valami; pár nap múlva azt már nem bírja: a gyomra teljesen megbízhatatlan. Kevés cukor kell a szervezetnek, a gyermeknek 20-22 éves korig inkább több, ha nem nyeri a táplálékkal az elegendő cukrot. A 25-ik év után kevés csokoládét, vagy kakaót kell adni a cukorhoz, hogy némi súlyra tegyünk szert. A homeopathikus cukor finom, tiszta nádcukor, gyermekeknek jó. A répacukor a gyomorban szervetlen alapsóvá válik. Felnőtteknél a cukor alkohol gyanánt hat. Ha lisztet összehozunk cukorral s sóval, abból tészta lesz ugyan, de nehéz a gyomornak. Sok ember, miként a kutya, megdühösödik több cukortól, vagy legalábbis túl ingerlékeny. Általánosságban véve a dolgot a cukorbaj a test elsavasodásának a következménye, úgyhogy nemcsak túlzott cukor-édességfogyasztás, de savak (gyümölcs), sőt konyhasó meggondolatlan élvezése is cukorbajhoz vezet. Éppen ezért mindent el kell követni a test savtalanítására. Végzendő a szódabikarbóna kúra – majd a borkőkúra és végül a desztillált vízkúra. Kerülendő minden savanyúság és ami savat képezhet, éppúgy keményítőtartalmú étkek, nem szólva az édességekről. Néha a burgonya, különösen míg egészen fiatal és nem tartalmaz oly sok keményítőt, jót tesz, esetleg olívaolajjal. Éppúgy bab 2-3 napra beáztatva, pár csepp olajjal megpárolva-főzve, míg minden víz elpárolgott (oda ne égjen!). Lehet, hogy valakinek a burgonya csak szárazon sütve tesz jót. Szabad szükség és óhaj esetén egy lágy tojást fogyasztani. Zöldség bőségesen élvezhető, de esetleg paradicsom egyeseknél árt. Legtöbb esetben tejtermékek, zsiradékok, olajok nem tesznek jót, éppúgy szeszes italok sem, kivéve sósborszesz, gyógyszerül (cseppekben). Legtöbb esetben friss tehéntúró megengedett. Babkávé káros. Ehelyett lehet pirított borókabogyóból (két kávéskanállal) fél liter forró (desztillált) vízzel leöntve, készített italt bőven fogyaszthatunk. Nyers amerikai mogyoró hántva ehető. Búzakorpa, még inkább friss vörösliszt, egyenesen csodaszer. Ebből tojásfehérjével különféle süteményeket készíthetünk valamely fűszerrel. Sok esetben magtalan mazsola (jól megmosva), szentjánoskenyér, sült citrom kis adagokban nem káros. Épp így egy fél érett narancsnak a leve étkezés előtt. A cukorbeteg lehet nagyon sovány és lehet nagyon kövér; vagyis a száraz cukorbetegség sok éhezés – koplalás, helytelen böjt következménye; a hájas cukorbetegség a sok zabálás – dőzsölés következménye. Ott ahol a vese-és nemi gyöngeség nem ellenjavallja, lehet zabpelyhet kis mértékben fogyasztani, legjobb fehérrépával nyersen reszelve.

Fáradtság, gyöngeség, székrekedés ellen legjobb minden étkezéshez egy evőkanál agar-agart enni. Lehet étkezések után egy kávéskanál hársfaszénport bevenni, vagy egyeseknek néha egy evőkanál feketekávét. Ha valaki tejet kíván, meg lehet kísérelni kecske- vagy kancatejet, de csak nyersen és alkalikus (hashajtó) ásványvízzel keverve. Fűszerek (só, bors kivételével) mértékletesen fogyaszthatók, sőt paprika is. Állandóan melegen kell tartsa magát a cukorbeteg, mert különben a melegveszteség nehezen pótolható azon ételekkel, melyek a cukorbetegnek az ő gyöngült szervei miatt megengedettek. Ezért inkább kívülről fűt az ember, mely olcsóbb is és nem koptatja úgy a szerveket. Azonkívül hidegben a mirigyek nem tudnak jól működni. Hasonlóképpen megerőltető munkát kerülni kell a cukorbetegeknek, noha a henyélés – túlságos ellágyulás szintén káros. A vízgyógyászat – fürdők ritkán tesznek jót a cukorbetegnek. Ha azonban kívülről megerőltetés nélkül izzadást tudunk eszközölni (könnyű séták, rövid, enyhe napfürdők, homok-iszapfürdőkkel), az jót tesz, főleg, ha utána bőven fogyasztunk desztillált vizet és pedig legjobb izlandi zuzmótea alakjában. A jaborandi tea szintén jó izzasztószer: 7-8 levelet adunk egy liter vízhez, fél óráig enyhén főzzük és ebből kétóránként fél csészényit fogyasztunk. Napközben sassafraskéreg jó rágószer, de nem a sassafrasgyökér. Kitűnő hatványt ad, néha-néha megismételve az, ha kevés fokhagymát fogyasztunk este vagy reggel és utána reggel vagy este zellergyökeret eszünk. Ha szükséges, székletsegítőnek lefekvés előtt két evőkanál orosz petrolátumot veszünk be, vagy hashajtó ásványvizet. Lehet 5 héten át este lefekvés előtt szódabikarbónás bélöblítést végezni (nők hüvelyöblítést is). Fürdők helyett jobb a testnek rövid lemosása 2-3-szor napjában, utána bársonypuhára dörzsölni a testet. Ha nincs súlyosabb vesebaj jelen, akkor havonta egyszer lehet egy rövid (10 perc) izzasztófürdőt venni, utána azonnal ágybamenni. Időnként a tűkezelőszerkezettel bőrápolást – szurkálást végezve, ez rohamosan sietteti a gyógyulást.

Mivel egyénenként a cukorbaj más-más alakjában és fokban jelenhetik meg, azért látjuk az előzőkben az általános elvek tárgyalását, melynél a betegnek magán kell kitapasztalnia a néki megfelelő eljárásmódot. Ugyanis ez amiatt van, mivel alapjában véve a cukorbaj eredeti oka a nemimirigyek, mellékvesék, hasnyálmirigy és pajzsmirigyek csökkent működésében keresendő- ezek nem nyújtanak eleget a szükséges elemekből a szervezet számára. Hogy aztán melyik mirigy mily fokban mond csődöt, aszerint a variációknak számos fokozata lehet. Sőt továbbmenve, a keleti gyógytudomány ugyancsak a fent jelzett mirigyek csökkent működése következményeképpen a cukorbajjal édes-testvér-betegségnek tartja reumát, köszvényt és vízkórságot is, utóbbinál még az agyfüggvény is beleszólván a koncertbe.

Annyi bizonyos, miszerint bármely cukorbeteg meggyógyul, ha a megfelelő akarat – kitartás – szívósság mellett narancsleven, fejes-salátán és tojással él ésszerű módon, pusztában, vagy pusztai környezetben, azaz meleg hőmérséklet mellett kerüli a csábító – lerántó – negatív – szuggesztív környezetet. Természetesen légzésgyakorlás tudatos végzése elengedhetetlenül szükséges. Sokszor megdöbbennek az emberek, ha azt mondjuk nékik, miszerint ők cukorbetegek. Azonnal szaladnak az orvoshoz, vizeletet vizsgáltatnak és nagy diadallal hozzák a csalhatatlansági pápaszem triumf-koszorúját: nincs cukor a vizeletben. Ez azért van, mert ha az ember szemüveget – mikroszkópot – teleszkópot tesz az orra elé, akkor nehezen tud továbbgondolkozni, sőt látni is az ő orránál. Mikor már a betegségnek ordító tünetei vannak, akkor már az ő számára késő a dolog és akkor rendesen ez áll: miért nem jött hamarább orvosi vizsgálatra. Pedig, amikor „hamarabb” jött, akkor még „sebaj” volt: egyék-igyék csak a babusgatott pénzeszsák.

A vesék nem mindig tudják úgy elvégezni a munkájukat, ahogyan az szükséges volna. Számtalan ok közrejátszhatik abban (testi, lelki, szellemi, hő, atmoszférikus, táplálkozási, munkálkodási, nemi és más életmód – okok), hogy miként működik a vese; hogy mennyire és mit választ ki a vizeletbe. Hiszen a vesék nem otromba – élettelen szűrőszerkezetek, hanem a laboratóriumok laboratóriumai is, melyeknek fölötte talán csak a nemi – mirigy – laboratóriumok állanak. Még az sem elég, ha a vérben sem talál cukrot a csalhatatlanság csalódója az ő technikai – kémiai mankóival. Ilyenkor azt mondjuk, hogy tessék csak az izzadtságot jobban analizálgatni – boncolgatni, ha már mindenáron komplikálni akarjuk a dolgokat nagyobb hírnév érdekében. Ott megtalálhatják a cukrot több mint 70 százalékban a nyugati embercsoportoknál.

Olvastad már?

  • ReumaReuma A reuma-csúz-köszvény-idegzsába-vérnyomásemelkedés-vértolulás és a cukorbaj minden […]
  • CukorCukor Mindenben, amit a természet felkínál, van cukor. Ha a táplálékkal nem veszünk fel elég […]
  • NEM CSAK OLTOTTAKNAKNEM CSAK OLTOTTAKNAK EGESZSÉGESEKNEK, OLTOTTAKNAK! A TE TESTED CSAK A TIED! HA EGÉSZSÉGES VAGY AKKOR IS […]
  • Desztillált vízDesztillált víz Párolt víz. Noha a természet által készített legjobb desztillált vizet, mely a növény-, […]

 

Vélemény, hozzászólás?