A SZÜLETÉS ELŐTTI NEVELÉS VII.

A SZÜLETÉS ELŐTTI NEVELÉS VII.

A SZÜLETÉS ELŐTTI NEVELÉS ÉLETTANA, A SZÜLÉS ELŐTT.

Szülés előtti 10 napon át végezzen naponta 4 liter 42 fokos meleg hársfavirágteával hüvelyöblítéseket, s fecskendezzen be 1 evőkanálnyi vörösbort, vagy 2 kávéskanálnyi paraffinolajat és egyidejűleg igyék bodza virág teát (hogy a szüléskor a gyűrűsizmai, a testszövetei lazán táguljanak). Hideg ülőfürdőket és hideg borogatásokat mellőzzön, mivel ezek a gyermeknek az idegeire bénítólag hatnak, minthogy azok tőle elektrizmust, fölépítő életerőt vonnak el. Az anyának, feltétlenül gondoskodnia kell teljesen rendszeres bélürülésekről, de legalább naponta kétszer, hogy a hulladék anyagok rendszeresen kiküszöbölődjenek, s a gyermek nedveit ne bénítsák. Ha az anya az utolsó hónapokban gyakran pihen keleti ülésben, ez nagymértékben megkönnyíti a szülést.

Ezen áldott állapot ideje alatt az anyának sok időt és figyelmet kell szentelnie a testápolásra, különösen a bőrápolást gyakorolnia kell (száraz dörzsszivacsos ledörzsölések, szivacsfürdők, olajos-sós bedörzsölések). Ellenben, mindenféle nagyobb műveleteket, kúrákat hosszabb böjtöket mellőzzön, hideg víz alkalmazásánál legyen nagyon óvatos. Sok gyermek szenved ideg és akaratgyöngeségben, életöröm híjában csak azért, mert az anya az áldott állapot ideje alatt sokat volt kitéve hideg behatásoknak, s ezáltal, a gyermektől fölépítő életerőt vont el. Ezzel szemben vegyen az anya gyakorta forró egész- és részfürdőket, s azután olajozza be jól a bőrt (pl. mandula olajjal). A végbél ápolása által élénkíti az emésztést s a bélrenyheséget és elkerüli a félelmetes fáradékonyságot. reggel vegyen rendszeresen egy szivacsfürdőt. – Ha az anyának nehézség érzése támad, végezzen hüvelyöblítéseket 4-9 liter meleg vízzel kezdetben 42 fokos vízzel majd fokozatosan hűtse testhőmérsékletűre, a vére hőfokára. A vízbe élősdi pusztító szereket tegyen: bórax 1 kávéskanálnyit 1 liter vízre számítva, eukalyptus olaj 1-3 csepp literenként, vagy világos vörös kálium-hipermangán oldat. Minden öblítés után fecskendezzen be 2 kávéskanál paraffinolajat, vagy 2 evőkanálnyi fokhagyma, vagy tölgyfa kéregbort este. A paraffin olaj megnyugtatólag hat, a bor erősítőleg,  különösen a tölgyfakéreg bor, ezen szereket 3 naponként változtassa. – Levertség, kedvtelenség fáradság érzését sohasem engedje előtérbe tolulni. Ha ez szellemi behatásokra vezethető vissza, akkor ezeket az anyának helyes gondolkozással kell legyőznie, ha pedig az ok testi rosszul léttől van, úgy ezt kell elmulasztania.

Neki úgy kell magát gyakorolnia, s ápolnia, hogy ő magát mindig jól frissen és munkabíróan érezze. Minden kellemetlent azonnal helyesen orvosolnia kell, jó önismerettel, azonnal az okot megszüntetni, és magán segítenie kell. Így kell az anyának már az áldott állapota alatt a gyermekének orvosa lenni. Senki sem veheti le róla a szent kötelességet. – Nem szabad az anyának magát elhagynia, túl sokat pihennie, vagy aludnia. Ellenben helyes magatartással azonnal az okot megszüntetnie, mely gyakran a bőséges étkezésben erjedésben gyökeredzik.

Ha csak pihenget, akkor az ok megmarad és a gyermek lusta lesz.  A nehéz testi munkát kerülje, de hasznos, könnyű házi munkákat végezzen. Változtatgassa a munkákat, szellemi munkákat, ülő foglalkozásokat és fizikaiakat. Ügyeljen, hogy munkája mindig hasznos legyen, mert minden gondolat nélküli s céltalan munka a gyermekben gondolat nélküli lényt teremt, míg az anya hasznos munkája által, melyet figyelmesen szeretettel végez az összpontosítási képességet fejleszti a gyermeknél. Az anya egész életmódjának arra kell irányulnia, hogy ő mindig egészséges, vidám boldog, ügyes, munkaképes, céltudatos összpontosult legyen. Ezért még a légzésgyakorlásokat, énekléseket, imákat is koncentráltan végezze. Ezen tudás birtokában beláthatjuk, hogy az anya egész életmódjának céltudatos iránya, hogy ő mindig emlékezzen, hogy gyermeke egészsége, az emberiség előrehaladása az anyák helyes gondolkodásán nyugszik.

A cikk korábbi részeit itt találja:

Születés előtti nevelés I.

Születés előtti nevelés II.

Születés előtti nevelés III.

Születés előtti nevelés IV.

Születés előtti nevelés V.

Születés előtti nevelés VI.

Olvastad már?

 

Vélemény, hozzászólás?