SZÜLETÉS ELŐTTI NEVELÉS VI.

SZÜLETÉS ELŐTTI NEVELÉS VI.

A SZÜLETÉS ELŐTTI NEVELÉS ÉLETTANA

A gyermek szellemi képességeinek fejlesztésére az anyának gondoskodnia kell megfelelő táplálékról is. Ezért nagyon kis adag ételeket vegyen magához, de igen táplálóakat, pl. mandula, pínia fenyőmag, teljes búzaételeket, és bőven frissen facsart gyümölcsnedveket. Inkább kevesebb vizet, vagy nagyobb víztartalmú ételeket és kevesebb nagy térfogatú ételeket. Az Anya gyakorolja a magas légzést, vagyis a felső tüdőcsúcsokkal való légzést. Ugyanis ez az agy intellektuális részét fejleszti, pont a szellemi összpontosítási képességet, melynek agyrésze az u.n. bolygó ideg által a felső tüdőszárnyakkal áll közvetlen kapcsolatban, s ezért a magas légzés által különösen ösztönzést nyer. Így a tudatos anya gyermeke igen ügyes lesz, a koncentrációja kiváló, ő határozott tekintetű és biztos mozdulatú, éles elme megfigyelőképességű, és öntudatos, nyugalmas lesz. Ő biztonságot élvez az élet minden helyzetében.

A középső 3 hónapban különösen az érzelmi életet ápolja az anya. Ehhez boldog hangulatot kell teremtenie, miközben a harmónia gyakorlatokat is kell gondosan végeznie, gondolkozzon igazságosan és tisztán, és az élet szépségeit a mindennapi életbe fonja, a jót elismeri, a gonoszat megveti, sokat énekel és magasztos fohászokat hosszan kilélegezve mond. A családi élet ez időben különösképpen bensőséges, áhítatos hangulatú, kölcsönös figyelemben, emelkedett hangulatban legyen. A felnőttek jobb, ha mindig a magas légzést folytatnak, mégis ez időben, az anya, éneklés és imádkozás közben váltakozásul az oldallégzést gyakorolja, hogy a gyermeknél az érzelmi életet jól kifejlessze (E.Q.). Táplálékul most nagyobb mennyiséget ehet az anya, de a főképp nagyobb térfogatú, ám kevéssé tápláló eledeleket egye, továbbá rozst, rizst, tehéntúrót és inkább édes gyümölcsöket, melyek a kiválasztást segítik. Ám sose egyen az anya anélkül, hogy éhes lenne. Mert az anya a túltáplálkozásával nemcsak falánkká teszi gyermekeit, de azokat betegségi anyagokkal is ellátja.

Az utolsó 3 hónapban, melyek a testi erőnek és tulajdonságoknak, valamint a hasznos képességeknek a kifejlődését szolgálják, engedje az anya szellemi életet háttérbe szorulni, s hagyja, és inkább hasznosan, dolgosan társalgóan, szívélyesen és kedélyesen gondolkozzék és működjék. Az intellektuelnél az agyműködés, a spirituelnél az idegek, a materielnél a szív a fő dolog. Ezért az anya is a szívre, a szív tisztaságra, a szabad vérkeringésre, s az embertől emberhez való szívélyes közlekedésre fordítson különösebb figyelmet. A légzést szorgalmasan kell gyakorolnia, hogy jó vérkeringést és tiszta vért érjen el. Most, olyan ételeket egyen, amik kevésbé táplálóak, de nagy tömegűek, így a fehér kenyér, uborka, dinnye, fehér nyers káposzta, cékla, sok paraj, zeller, saláta, karotta, rizs, árpa, kukorica, zab és egy kevés búza étel. Vajat ehet bővebben, leginkább salátamártásokhoz.

Testápolásra és könnyű testi munkára az anyának ez időben különösen nagy szüksége van, hogy könnyen menjen majd a szülés, és egyúttal a szórakozottságtól magát megóvja. Mer a hasznos munka a legjobb eszköz a káros zavaró s a céltól eltérítő befolyások távoltartására. Ám, az anya mellőzze a gyakori utazásokat, hajlongásokat, s a test nyújtogatását, de gyakrabban gyalogoljon nagyobb útszakaszokat, hágjon gyakran hegyre fel, de ne erőltesse meg magát.

A cikk korábbi részeit itt találja:

Születés előtti nevelés I.

Születés előtti nevelés II.

Születés előtti nevelés III.

Születés előtti nevelés IV.

Születés előtti nevelés V.

Olvastad már?

 

Vélemény, hozzászólás?