HÉTKÖZNAPI EGÉSZSÉGI TANÁCSOK V.

HÉTKÖZNAPI EGÉSZSÉGI TANÁCSOK V.

HAHOTÁZZUNK! Vidámság a szívben! Ha az évezredek óta tartó emberi fejlődés eredménye benne is van foglalva képességként mindig újonnan, minden emberi testbe és eképpen, minden ember az ő elődeinek a teljes örökségét is hordja magában, mégis az életöröm, a továbbfejlődés, a haladás a születés előtti nevelésen nyugszik. Ezért kell a szülőpárnak, de főleg az anyának jó kedélyű embernek lennie. Az ősi tanítások hangoztatják a staccató mélykilégzést, tüdőtisztítást, ami az önfeledt nevetéskor is kialakul, átmozgatja az embert és mintegy felrázza a testet. A hellén Hippokratész az ókorban humorosnak, nedvdúsnak nevezte a vidám embertípust. Tudományos tény, hogy a nevetés olyan belső nedvek „örömhormonok” termelődését indítja meg, mint a jó közérzetet okozó endorfinok, a külvilág okozta stresszt semlegesítő, oldó hormonok. A Magyar népi bölcsesség, „Legjobb szemébe nevetni a bajnak!”, igencsak, „A fején találja a szöget!”, a tudatos nevetésre való bíztatással. Egyedül az ember rendelkezik a tudatos nevetés képességével, akár Homo Ridens (Nevető Ember) – nek is nevezhetjük az élővilágban, megkülönböztetésül. Ezzel a születés adta, csecsemőkortól magától működő, egyfajta élettani működéssel, mint afféle fiziológiai fél-automatizmus képességgel.
A nevetés szabad, ingyenes, se vallása, se nemzetisége. Nevethetünk: Magyarul, angolul, japánul, franciául, vagy épp eszperantóul. A lényeg, hogy nevessünk a jó élettani, gyógyító hatásai miatt is. Az egyetlen gond csak vele, hogy keveset gyakoroljuk. Az egészséges gyerek átlag 800, a felnőtt 15 hahotát enged meg magának, mire felnő. Eszerint életünkből elvész 385 nevetési alkalom mire felnövünk a statisztika szerint. A testi, lelki egészség érdekében egy indiai orvos Dr Madan Kataria (Kacaguru) HAHOTAKLUB mozgalmat is elterjesztett világszerte. Aminek a lényege a feltétel nélküli nevetés. Olyasmi ez, mint a feltétel nélküli szeretet. Kataria doktor, az ősi jóga légző gyakorlatait is fölhasználta nevettető, önnevettető módszere kidolgozásához. A nőknek különösen előnyös a belső szervek masszázsát okozó hahotázás, sőt, az ősi, termékenységet fenntartó hastáncolás is, – a nevetős, dobos indiai, arab zenére akár. A zenével, tánccal jól átmozgatott emberek, a nevetéssel egy „belső kocogást” végeznek, „Tettesd, míg tettetés nélkül is megy!” „A mozgás, mozgásba hozza az érzéseket is!” hangoztatja, a huncut Kataria Kacaguru. Az önfeledt nevetés kívül belül megtornáztatja a testet, javítja a hangulatot, társaságban „ragadós” és jobb családi, munkahelyi kapcsolatokat okoz. Egyénileg is gyakorolható, kötetlen nevetőjóga meditációként.
Egészséget test, lélek, szellem szinten okoz, pozitív szemléletre hangol, ezzel támogatja az immunrendszert is, – nehezebben betegszünk meg és súlyosnak titulált betegségekből is könnyebben gyógyulunk. A tartós nevetés, az azzal járó intenzív légzés, egy mélyebb megváltozott tudatállapotba hozhatja az embert, amit pl. relaxáció útján tudunk elérni. Dr Kataria állítja, a kitartó nevetés egyfajta aktív meditáció, és ilyenkor a szokásosnál is jobban összehangolódik a két agyfélteke működése. Dr Hanish agyfejlesztő, gondolkodáslényeg kiterjesztő légzésgyakorlatai még tovább fejlesztik az emberi agyat. Hasonlóan segíti az agyfejlődést a nevetés is, mert kibontakozik a játékos kreativitás, kiszorulnak a negatív érzelmek, a düh, harag, elégedetlenség, aggodalmak, félelmek stb., amikkel csak magunknak tudnánk ártani. A sokasodó stressz, folyamatos bánat, nevetéshiány, ártalmas. A gondolat, az érzés, a tudatos átélés hatalmas erő: betegíthet, vagy gyógyíthat is. A színészetnek is vannak kockázatai, a jelmezt, a szerepet, sőt az álarcot is, le kell tenni és önmagunk lenni, a felhőtlen, boldog, örömteli érzésben, a létezés örömében lebegni egy derűs mosollyal az arcunkon. Legyen mindig, mindenkinek, Jó a kedve! Vidámság a szívben! Úgy legyen! Áldást!

Korábbi cikkjeinket a hétköznapi egészségügyi tanácsok témában itt olvashatja:
Hétköznapi egészségi tanácsok IV.
Hétköznapi egészségi tanácsok III.
Hétköznapi egészségi tanácsok II.
Hétköznapi egészségi tanácsok I.

Olvastad már?

 

Vélemény, hozzászólás?