Túlsúly

Túlsúly

Már az iskolatudomány is kezd rájönni, hogy a mirigyek zavaráról van ennél szó. Egyelőre még ugyan sötétben tapogatózva, hol a pajzsmirigy, hol nemimirigyek elváltozását taglalgatja, okozza ennél, noha a víz (háj) ellenőrzése a szervezetben alapjában véve a hypophysis hatáskörébe tartozik.

Hájasság esetében a szervek petyhüdtek és az ember igen hajlamos a negativitásra. Ha gyorsan gyarapodik a kövérség, akkor nyerskosztra kell térni. Mind kevesebb főtt, gőzölt, párolt dolgokat eszik az ember, míg végül csak nyerset és szárazon sütött ételeket fogyaszt. Jobb ha a zöldségek közül az édeskéset választjuk, nem a savanykásat. Ha még mindig nehéz az önsúly, akkor nyákos zöldségekkel kell táplálkozni, mint pl. okrahüvely. Ehhez lehet tápiókát, agar-agart vagy izlandi zuzmót adni. Utóbbira főve forró vizet öntünk, majd leisszuk a vizet és utána megesszük az üledéket. Néha kevés darát adunk ezen táplálékokhoz és némi édes (nem édesített!) zabtejet vagy mandulatejet ízesítőnek és székletelősegítőnek. A kiválasztásra, kiküszöbölésre, bélműködésre mindenkinek mindenkoron különös tekintettel kell lenni. Ha salátát vagy zöldséget kívánunk pl. parajt, úgy az is ehető.

Ha túlságosan kövér, hájas valaki, tehát 98% víz van a testben, hájban, akkor ettől a víztől meg kell szabadulni, amit csak böjttel lehet elérni. Ha a böjtöt nem bírjuk, vagy valamely okból nem akarjuk, akkor rágcsálásra térünk át. Ekkor a száraz kenyeret megdaráljuk és az ujjhegyekkel felszedegetve eddegéljük. Tehát egészen lassan és megfontoltan eszünk, úgyhogy az evés csakhamar terhünkre válik. Így rágódunk tovább az éhségmorzsákon, míg a kiszáradás felé közeledünk. Ezen módon adunk a természetnek alkalmat, hogy a vizenyőtől megszabaduljon, úgyhogy kb. 30 nap alatt normálissá leszünk. Akkor lassan feltápláljuk magunkat. Nehézkes, testes emberek kellene szárított, aszalt gyümölcsöket fogyasszanak, pl. 2 kajszi- és 1 őszibarackot; majd váltva 2 őszi- és 1 kajszibarackot stb.

Ha a rendetlenségek idültté válnak, akkor széklethajtónak annyi olívaolajat veszünk be kenyérmorzsával (prézli), amennyit csak tudunk. Ha pedig más valamit akarnánk, akkor azt a legvégső stádiumig kell pirítani, dextrinálni. Tehát pl. a burgonya belsejét kikaparjuk, összezúzzuk, megsütjük, ismét megsütjük, majd hagyjuk kiszáradni a sütőben a következő napig és akkor megdaráljuk. Hasonlóképpen végezzük ezt az eljárást minden gyökér és gumózöldséggel, és azok egészen ízletessé válnak s jól hatnak kövér egyéneknél.

Ha nem oly komoly a hájasság, akkor könnyebb étrenddel is hatást érhetünk el. Ha főtt burgonyát sóval eszünk és semmi mást, ez soványít; azonban nem mindenkinek ajánlatos ez, főleg vesegyöngeség miatt. Éppúgy soványítanak (sütött) citrom, paradicsom, édesítetlen limonádék, savanyú gyümölcsök, korpa, ananász, rebarbara. Ha naponta kétszer, reggel, este, alaposan ledörzsöljük magunkat sós konyakkal, esetleg rövid fürdő után, majd pedig kukoricakeményítővel jól bedörzsöljük, megmasszírozzuk magunkat, akkor alapos eredményt teremtünk magunknak a soványító eljárásban. Lehet a testet mandulaolajjal erősen megkenegetni, veregetni, gyúrogatni, húzgálni, frottírozni stb. És pedig lehetőleg mindenféle helyzetben és fordulatban. Eképpen gyerekjáték-könnyűséggel és kellemességgel, minden veszély nélkül úgy fogyaszthatjuk magunkat, ahogyan akarjuk.

Olvastad már?

 

Vélemény, hozzászólás?