Sómérgeződés
Amiként soványak savmérgeződésben, úgy kövérek sómérgeződésben vagyis ásványokkal való túlterheltségben – lerakódásban szenvednek. Sokszor van a kettőnek keveréke, amikor is csak béltisztogatással kísért böjtök segítenek. Sómérgeződés nemcsak ásványoktól lehet, hanem igen gyakran keményítőtartalmú étkektől. Gyakrabban végzendő néhány belégzés összetett fogakkal nyitott szájon át, miközben a nyelv vagy lazán fekszik a szájfenéken, hegyével érintve az alsó fogsort, vagy visszagöngyölítve tartjuk, mintha le akarnánk nyelni. Egy-két percnél tovább ne végezzük egyszerre e gyakorlatot. Étkezésnél kerülendők a zöldségek, a gabonaneműeket csak nyersen rágcsálva fogyasszuk. Alma, banán nyersen vagy sütve. Éhezéskor árpakásanyák ehető kevés vajjal vagy tejszínnel.
Soványítás: almatea, gyümölcsnedvek, citrancs, citromos limonádék, ananász, agar-agar, tűkezelés, egyiptomi gyakorlatok, erős masszírozások. – a kevert só és savmérgeződés esetén minden 3-4 napban 36 órát kell böjtölni, mivel ez a kóros állapot buja életmód által fejlődik ki. Ha a böjt nehezen megy, akkor béltisztítás-légzésgyakorlás-bőrápolás végzendő, esetleg rövid forró fürdőkkel s szomjúság ellen kevés almát, ananászt, citrancsot, citromot lehet fogyasztani. Böjt után búzanyákot eszünk, sok hagymával vajban pirítva, esetleg kevés tejszínnel. Petrezselymet cayenne-nel minden étkezéshez fogyasszunk. Leginkább ideges egyének esnek e bajba, akik aztán sav- vagy sómérgeződésbe mennek át idővel, mivel az idegesek mindkét mérgeződésre hajlamosak egyidejűleg.