Táplálkozás télen

Táplálkozás télen

breadAz ünnepi időszakban nem szükséges böjtölnünk, aki azonban böjtölni akar bármilyen okból, az tegye feltűnés nélkül és maradjon közben tudatosan vidám és fáradhatatlanul tevékeny. (Az évszakváltáskor 3 napos böjt ajánlott.) Az évszak ünnepeit, annak minden materiális örömével, anélkül ünnepelhetjük meg, hogy élvezetvágyunknak rabszolgájává kellene válnunk. Ez időben inkább jobb elkészítési módokat és étel összeállításokat próbálunk ki.

A magvas és lisztes ételek most napirenden vannak, sőt, a zabot külön kiemeljük ebben az időben, ez évszakban a jelentősége miatt. Ezeket minden formában felhasználhatjuk, mivel táplálóak és meleg adók. Mivel ezek tömény tápanyagok, abból túl sokat ne együnk, mert károsíthatná az emésztést és ez, végül székrekedéshez vezet, amiben a legtöbb ember szenved, főleg, még az alapos rágás hiánya miatt is.

A túl sok kenyér senkinek sem ajánlatos, főleg a fehér élesztős kenyér. Érdemes még a teljes kiőrlésű kenyerek fogyasztása, amiket váltogathatunk rozs, tönköly, árpa stb. félékkel. Ám, ha igazán jó kenyeret akarunk, akkor süssünk mi magunk, ehhez legjobb, ha friss gabona őrleményből csinálunk. A finomságot és a változatosságot mi a nekünk tetsző, ízlő gabonákból kaphatjuk pl. a legfinomabb búzaliszt, kenyérliszt, középliszt, vörös liszt, korpa, dara és áztatott, egész búzaszemeket is tehetünk bele, esetleg más magvakkal, pelyhekkel amiket szeretünk pl. napraforgó. Ünnepi nyalánkság és igazi különlegesség a saját sütésű kenyérke, amit frissen egy vágódeszkára „tálalhatunk” az ünnepi asztalkára és a család, vagy vendég ínyenceinknek 1 kis tégelyben, tálkában mákos mézes kencét szolgálunk fel. (Elkészítés: a frissen darált mákot beleszórjuk a tégelybe, majd olvadt mézet kanalazunk hozzá, annyit, amennyit az a keverés során felvesz és ez Őrölt Fahéjasan még ízesebbé tehető.)  A kisült kenyérből 10 – 20 percen belül falatkákat darabolunk és ki-ki magának a falatkát mártogathatja. A friss, gőzölgő falatka megízelése édesség kedvelőknek, ez egy külön élményt jelent, aki csak egyszer is kóstolta sose felejti és vágyik rá, mert ez igazi különlegesség, íz varázs.

Most időszerűek a tésztafélék, gombócok, fánkok, palacsinták ez utóbbi, ha vörös lisztből, vagy zablisztből készítjük, ínyencség, különösen finom magában is, de most van az ideje nyári gyümölcslekvárok „kikóstolásának” is. Érdemesebb ilyenkor a vörös lisztből készült tésztafélék gombócok mértékletes fogyasztása. A tésztametéltek, tésztaételek saját kezű elkészítése, igen előnyös a friss élettel telítettsége miatt. Hiszen, ha a háziasszony az ő szívének szeretetével (nem kapkodva) készíti, vagy a (kis gazdasszony családi megmérettetése) az együttműködő egészséges család alapja próbára tétetik, bizony sikerélményeket és elismeréseket tudhat magának az egészséges „tiszta”étellel. Azért is jobb, – mert mi, tudjuk, hogy mit tettünk bele és még mi magunk a tojás csírátlanításával egészségesebb ételt is tudunk előállítani, mint a kommersz vásárolt. A hosszúmetéltek oly sokféleképpen elkészíthetőek, hiszen a fűszerezés, (lehet friss, cserépben áttelelt snidling, turbolya, tyúkhúr), vagy a hozzáadott, rászórt, édes, vagy enyhén tiszta sós étel is variálható, ízlésünknek megfelelően. Ilyenkor nem kell fennakadnunk, ha kiskamaszunk, vagy az egyik családtag grízes, mákos, vagy diós stb. változatot óhajt enni, hiszen mindenki maga érzi, hogy akkor, mit kíván épp a szervezete, – mit kell pótolnia. Általában érdemes, hogy az ételt a családban, (de a kifőzdékben is) fiatal, egészséges személy csinálja, hiszen az ő rezgése, hangulatai, egyéni vibrációja is az étel sajátságos tulajdonsága lesz, – ami, „aki” hangulata, majd ránk is hat. Az elkészült, elfogyasztott étel, így nem „fekszi meg” a gyomrunkat. Természetesen, most az Anya, Nagyi, Dédi, készítette étel, (receptje alapján) a maga sajátságos íz világával, az ő szeretetének hőfokával az ünnepi asztal megkoronázása lehet. Főleg, ha a család együtt költheti el az ünnepek alatti étkeket. Nekik az elismerés, tisztelet és az ölelések sora most még forróbban kijár, hiszen a családi szeretet, összetartás a legjobb fűszere minden éteknek.

A téli hónapok idején is fontos a nyers zöldség gyümölcs fő étkezések előtt való elfogyasztása, miután 2 pohár friss tiszta vizet „előételnek” megittunk. A fő étkezés előtt fogyasztott testhőmérsékletű (lehet édesítés nélküli gyógyfűtea is) folyadék révén elkerülhetjük az étkezés közben, vagy a közvetlen utána való ivást, ami felhígítaná az emésztő nedveket a gyomorban. Ha a friss Zöldséget, Gyümölcsöt előnyben részesítjük a táplálkozásunkban, akkor kevesebb nehéz, főtt-sült, kevesebb tápértékű ételt kívánunk fogyasztani, mivel a jól megrágott, kikóstolt nyers étel jóllakottságot eredményez, ami segít a túlevés, falánkság elkerülésében. Ilyenkor ünneptáján is érvényes az alapszabály: Keveset, de jót, frisset, frissen, jól megrágva, s a nyerset legelőbb fogyasztani, így a betegségek, és az elhízás távol van tartva.

Kép forrása: Pinterest

Olvastad már?

  • MÁJUS HAVI TANÁCSOKMÁJUS HAVI TANÁCSOK Májust a szerelmesek hónapjának is tekintik. MÁJUS! ÖRÖMUJJONGÁS MÁJUS, az év […]
  • LéböjtLéböjt A Léböjtnek, böjtnek külön tudománya van, melyet már évezredek óta kiműveltek elődeink, […]
  • NEM CSAK OLTOTTAKNAKNEM CSAK OLTOTTAKNAK EGESZSÉGESEKNEK, OLTOTTAKNAK! A TE TESTED CSAK A TIED! HA EGÉSZSÉGES VAGY AKKOR IS […]
  • ,,BOLDOGASSZONY” KÉPZÉS,,BOLDOGASSZONY” KÉPZÉS E 2 erénnyel BÁTORSÁG, REMÉNY! Gondold csak meg! Ez NAGY lehetőség és elérhető, […]

 

Vélemény, hozzászólás?