SZEPTEMBER HAVI TANÁCSOK

SZEPTEMBER HAVI TANÁCSOK

VISSZAHATÁS

Szeptember, a visszahatás hónapja. Aranyszínű felragyogás hullámzik keresztül az egész természeten, mely még egyszer bőséges áldást kínál gyümölcsökben, zöldségekben és friss konyha-füvekben, és azokra a legszebb színeket varázsolja elő. Ez semmi mást nem jelent, minthogy mindent fel kell használnunk, amit nekünk kínál, azonban bölcs önuralommal és az ökonómia vagy gazdaságosság törvénye szerint, amely mindenki számára és mindenekelőtt kötelező, aki jobb napokat akar magának megalapozni, vonatkozzon az akár egészségre, akár otthonára, vagy hivatására. Szeptember sok lehetőséget kínál testünk kigyógyítására, és ismételt helyreállítására, jóakarattal mindenki pótolhatja az elmulasztottakat. Mindenekelőtt hagyjunk el minden tartósított élelmiszert! (A Nátrium benzoát és társai különösen ártalmasak!) Készítsük el ételeinket naponta magunk frissen a természeti törvények szerint, mert akkor még értékesebbek számunkra. A természet kínálta táplálékok bőségéből azonban csak az tudja a számára megfelelőt kiválasztani, aki megtanult étvágyán uralkodni. Az éhség szervezeti szükségszerűség a táplálék tökéletes átváltozásához. Aki étvágyának átadja magát, annak mindig emésztési nehézségekkel kell küszködnie, aki ezzel szemben éhes, csak az után nyúl, ami egészségét szolgálja. A nyár az őszbe hajlik, és a levegő megváltoztatja meleg- és nedvességtartalmát, mert a Nap téli határához, a bika csillagképéhez közeledik, a Föld elektromos kiáramlásai lassanként nyugalomba jönnek és a magnetikus erők a Föld belsejében és gyümölcseiben kezdenek összegyűlni. Ezért int szeptember mindenkit arra is, hogy lassanként ismét önállóan gondolkozzon, hogy saját lábára álljon, saját dolgaival törődjön.

TÁPLÁLKOZÁS

Ameddig a meleg időjárás tartja magát, kövessük a nyári időszak szabályait és tartózkodjunk a kelesztett kenyértől és a sajttól. Ebben az évszakban legjobb a frissen őrölt teljes búza, (a tönkél-tönköly jobban hasznosul) melyet a szükséges mértékben magunk őrölünk a házi gabonadarálónkon. Bármikor, amikor sajtra van szükségünk, akkor inkább friss száraz túrót, vagy fehér sajtot fogyasszunk, mely jó köménnyel fűszerezve. Amíg meleg van, fogyasszunk kukoricát, nyers (tejes kukorica) egy kiváló étkezést ad és alapos rágással jól kikóstólva nagyon jól hasznosul, lehet még frissen főtt kukoricát is fogyasztani, aki számára még a nyers ételek kevésbé ízlenek. A természet asztaláról étkezve mindig vegyük figyelembe, hogy amit nyersen nem tudnánk megenni, azt süssük meg hajában, amit így nem, azt pároljuk meg. A további puhítás és excelsior készítése érdekében a maradékot főzzük meg és a zöldségek levét kortyonként fogyasztva egy gyógy hatványt kapunk. A nap különbözőétkezéseinél váltsuk fel a gyümölcsöt zöldséggel és a zöldséget gyümölccsel, és iktassunk be gyakran nyáklevest. Aki a természetet és saját magát megfigyeli, megtanulja, hogy semmilyen nehéz reggelit nem vesz magához, mert az az emésztő szerveket megterheli és a szellemi munkához szükséges energiát elvonja az agytól. Reggelire elegendő némi friss gyümölcs, vagy gyümölcssaláta, 1 szelet (nem kelesztett) kenyér, vagy zabpehely, vagy pirított korpa (gyengén felhevítve pl. palacsintasütőben). Egyébként legjobban esik egy nagyon egyszerű étkezés: – mézes kenyér kevés ibolyagyökér porral, fél óra múlva egy fél citrom leve – búzakenyér forró olívaolajba mártogatva és kevés cayenne-paprikával megszórva – búzakenyér kevés sült, vagy az aryana-edényben párolt zöldség és egy csésze leves (zöldség-, vagy paradicsom- stb.) – frissen pattogatott kukorica párolt szilvával – vacsoránál az első fogást saláta képezze. Most van az olyan gyümölcsök évszaka, amelyek érésük után csak rövid ideig tarthatók el, tehát nem alkalmasak áttelelésre. Mivel a hazai piac mindenkinek kínál valami megfelelőt, azért most jobb kerülnünk a trópusi gyümölcsöket. Azonban tartsunk mértéket, ne együnk túl sokat egy fajtából. Váltogassuk a csonthéjas és magvas gyümölcsöket, édes és savanyú gyümölcsöket együttesen együnk, és mindent természetes állapotban használjunk fel, tehát nem főzve, párolva, sütve, szárítva és mindig cukor nélkül. A gyümölcsök egymással való keverhetőségéről néhány példa: 2 őszibarack jól illik 1 szilvával, azonban 5 szilva nem megy 1 őszibarackkal Őszibarack nem tesz jót sárgabarackkal sem 1 reszelt alma 1 narancs levével és 1 maréknyi zabpehely egy jó étkezést nyújt Reszelt alma 1 csipetnyi szerecsendióval, fahéjjal, vagy paprikával jó hatású a májra és jó bőrszínt ad. Akinek gyenge emésztése és gyenge bélműködése van, az minden gyümölcsöt csak hámozva egyen kis falatokban és a nedvdús gyümölcsöknek csak a levét használja fel. A zöldségeket is gyakran elővehetjük. Ha nyersen fogyasztjuk, akkor fűszerezzük konyhafüvekkel, paprikával vagy curry-vel. Ha azokat aryana-edényben sütjük vagy pároljuk, fűszerezzük meg köménymaggal, vagy ánizzsal, édesköménnyel, kaporral, – mert ezáltal értékben növekszenek. Babot és tejes kukoricát főzve fogyasszunk mindaddig, amíg a piac kínálja, mindkettő jó szolgálatot tesz a májnak, éppígy a karfiol, ha azt viszont nyersen apróra vágva kevés olajjal és citrommal elkészítve esszük. A padlizsánt sokféleképpen készíthetjük el, mind jóízű és egészséges étel, pl. hajában sütve, vagy szeletekben kisüthetjük serpenyőben, vagy panírban, esetleg tojásos tésztába mártva és aztán agyagedényben sütve. (A tojás manapság mind fertőzött, – esetleg néha tiszta háztáji és magunk által a felhasználáskor csírátlanított tojást használhatunk, de a fertőzés és a testben az élősdiek elszaporodása előfordulhat így is.) Megtölthetjük hagymával, majd a sütőben megsüthetjük, vagy kis kockákra vágva az arayna-edényben kevés olajjal, finomra vágott hagymával és ízlés szerint fűszerrel párolhatjuk. Most van itt az ideje az uborkának és mindenféle tökfajtának, bezárólag a dinnyékig és paradicsomokig. A nyers uborkák és dinnyék használnak a vesének, egy teljes étkezést készíthetünk ezekből, és mellé csak annyi zab-, vagy búzapelyhet együnk, amennyi a savakat éppen leköti. Nyers paradicsomsaláta és paradicsomöntet jó a gyomornak és a májnak. Májusi répa (tarlórépa), cékla és sárgarépa, retek és torma nyersen a legjobb hatásúak. A nyers cékla reszelve, köménymaggal és citromlével elkészítve gyógyhatású a bélre és vesére, fejes salátával jó idegesség és álmatlanság ellen. Nyers reszelt sárgarépa kevés köménnyel vagy ánizzsal a gyermekek és felnőttek régóta elismert béltisztítószere marad. Füveket, leveleket, kérgeket, vadrózsa szirmokat gyűjtsünk be, ha lehetőségünk engedi. Ha nincs alkalmunk, szerezzük be a legszükségesebbeket az egyszerűség kedvéért őrölten pl: kakukkfű, majoranna, zsálya, borsmenta, kamilla, fehér üröm, árnikavirág, tölgyfakéreg, édesgyökér, szamócalevél. Bármikor jó hatásúak a következő teák: lenmag, gyömbér, dagadó izlandi zuzmó, sikamlós szilfakéreg, szennalevél, anyalevél. Mellőzzük a mesterséges és természetes ásványvizeket. Az alkoholos italoknak most semmi értékük sincsen. A nők számára ajánlatos ezeken kívül gyakran váltogatni a kamilla, édeskömény, és sáfrányteát (valódi sáfrányból, de csak parányit!) A folyadékok közt a tiszta víz ivása a két étkezés között igen hasznos, hogy a sejtjeink ne szomjazzanak. Még szilárd étkezés előtt is ½ órával 2 pohár tiszta víz kortyolgatása jót tesz, legjobb a desztillált víz ivása. Ez ajánlatos, a megfelelő hidratáció és az emésztő nedvek bőséges termelődése érdekében. Bőséges izzadáskor, ameddig melegebb az idő néhány sókristálykát is nyelvünkön elolvaszthatunk, majd vízzel higithatjuk. Mivel az izzadáskor sók is távoznak a bőrön át ezért ajánlatos pótolni, – az adalék és szennyezés mentes, tiszta sóval – ezzel készítsük ételeinket is (tisztaso.hu). Fogyasszunk gyógyteákat is: szilfakéreg, szennalevél, lenmag, gyömbér. Mindaddig, míg még a szöllő vesszőn, fán, bokrokon gyümölcs függ, és számunkra, mint a Természet desztillációs termékeit kínálják, addig bőséges folyadékhoz jutunk, ha bőven fogyasztjuk őket. Sült burgonya egészséges, különösen paradicsommal. 

TESTÁPOLÁS

Az esti eukaliptuszos forró fürdők nagyon jót tesznek, különösen nedves-hideg időjárásnál. Minden fájdalom és ismeretlen okú panasz esetén vegyünk este lefekvés előtt egy forró fürdőt egy csésze mosószódával és 1 teáskanálnyi eukaliptuszolajjal fél fürdőkádnyi vízben, élénken mozgassuk magunkat a vízben 20 percig és közben folyassunk lassan forró vizet hozzá, mialatt magunkat Aqua-, Kén-kátrány- vagy Vitrolszappannal, vagy HERBANAT habfürdő olajjal oly alaposan beszappanozzuk, hogy a szappanhab a bőrünkön megáll. Ekkor öblítsük le magunkat, könnyedén törülközzünk meg, és addig dörzsöljük bőrünket a kezünkkel, amíg azt bársonyosnak és olajosnak nem érezzük. Ez feleleveníti a pórustevékenységet, és felfrissíti a vérkeringést. Egy-egy reggeli forró lábfürdő, melybe esetenként egy evőkanál szódabikarbónát teszünk, jót tesz szervezetünknek, utána dörzsöljük be a lábfejünket és lábujjainkat Bodza-krémmel. Hideg vizet reggel használjunk, akár rövid merülő fürdőként, zuhanyfürdőként, akár pedig szivacsfürdőként. Ezután csak felületesen törülközzünk meg és utána dörzsöljük be a bőrünket mandulaolaj és citromlé egyenlő arányú keverékével. Ezután kimehetünk a kora reggeli levegőre és 20 percig melegre futhatjuk magunkat. A nőknek jobbat tesz az intenzív gyaloglás (120-as menetütem emelkedőnek, – izzadásig is akár). A béltisztaság, bélápolás most különösen fontos, mert a nyári hőség után a bélben könnyen élősdi sereg képződhet. A bélműködés rendszertelenné válása azt jelzi, hogy esetlegesen beöntést kell végeznünk. Gyomorbajosoknak legjobb, ha naponta háromszor fehér szőlőt esznek és csak nagyon kevés (erjesztetlen) kenyeret, és e kevés kenyeret előbb forrásban lévő olívaolajba kell bemártani, majd kevés cayenne-paprikát kell ráhinteni. Reumásokra is most a szőlő hat legjobban, az egész ősszel minden étkezéshez 2-3 különböző fajtát kellene fogyasztani. (Ha nem önálló étkezés, akkor a szilárd táplálék előtt ½ órával, – alaposan elrágva a magokat is.) Vesebetegeknek legjobb, ha naponta csak egyszer étkeznek, ez álljon (erjesztetlen) kenyérből és mézből, minden étkezés után fél órával vegyenek be 1 evőkanálnyi friss citromlevet. Emellett fogyasszanak friss fehér szőlőből kipréselt, vagy kicentrifugázott levet, melyet fűszerezhetnek vanília-kivonattal, fahéjjal. A test savasodása rövidesen eltűnik, ha a forró italok, pl. tea, kávé ivását abbahagyjuk, vagy legfeljebb azoknak csak a hideg forrázatát isszuk. Ha nagyon el vagyunk savasodva, akkor a gyümölcsöt a test nem dolgozza fel. (A sav lúg egyensúly nagyon fontos, ezért a reggeli első vizelet ellenőrzésével némileg tájékozódhatunk, – a legjobb a 7/2 – 7/4 arány.) – A test elsavasodása esetén ajánlatos a Nátronkúra 2-3 hónapon át. A legkíméletesebb a Pure Baking Soda – esetleg a gyógyszertári is használható, ha nem tudnánk az amerikait beszerezni.

KONYHA

legjobb a természet által eredeti formájában felkínált ételeket használni, vagy a már ismertetett ételeket, a helyes ételtársításban, és módokon elkészíteni. Ha a fogyasztott ételek nem illenek egymáshoz, akkor a tápértékük jelentősen csökken. A Természet konyhája alapján felajánlott termésekben koncentrált napfény és szervesen kötött elemek vannak minden gyümölcsben, zöldségben, gabonaszemekben, dióban. Inkább ezeket együk, mintsem sok időt töltenénk a tűzhely mellett. Élvezd őket frissen, és használd fel értőn, értelmesen. Most a föld kevés termékét kell konzerválnunk, amikor megtanultuk, szárítani, aszalni. Ám, most frissen kincset ér. Ha lefekvés előtt fogyasztunk valamit, az legyen inkább friss gyümölcs. Minél kevesebbet iszunk lefekvéskor, (viszont, éhgyomorra forró tiszta vizet lehet inni) annál szabályosabbak lesznek a szokásaink. Néhány csepp citromlé, vagy szöllőlé keverhető az ivóvizünkbe, kb. egy teáskanálnyi egy fél liter vízhez. A szöllőnek tart az ideje, s kissé pirított zabpehellyel, vagy frissen pattogatott kukoricával sok embernél kiválasztó hatású. De, nyers zabpehely, vagy párolt zab gyümölccsel, vagy zöldségfélével fogyasztva bőven elegendő egy étkezésre. A Perzsa és a Cassaba dinnye, vérszegényeknek jó, és azoknak, akik ideggyulladásban szenvednek. Ha nyers zabpehellyel esszük, semlegesíti a savakat. Reszelt vagy fűszerezett alma jól illik zabpehelyhez, zabliszthez, vagy sült gombához. A körték akkor a legízletesebbek, ha túlérettek és hűlni a hűtőbe tesszük azokat, ha az éjszakák nem elég hidegek hogy hűtsék. A fagyasztott körte leve, a legtöbb esetben gyógyhatású. A búzapehely jól illik a körtéhez, a pattogatott kukorica is, vagy (sült) kukorica pehely. Bár a napok néha hidegebbek lesznek és meleg ital is kívánatos, de még mindig jól hat a kombinált saláta, zabpehely egy sült étel, és egy gyógynövénytea. Az édes, tejes kukoricát eltarthatunk szalmába csomagolva, dinnyét egyforma hőmérsékleten. Tanulmányozzuk, hogy mily kevés idő szükséges egy ízletes menü elkészítéséhez. Az egyszerű élet a változatosságban is egyszerűséget kíván, a kiválasztásnál használjuk a jó ítélőképességünket. Csak akkor együnk, ha valóban, és teljesen éhesek vagyunk, nyugodt hosszas rágással, nehogy agyonegyük magunkat az étvágyunk felpörgetésével. Az étvágy, – főleg, ha falánksággal párosul betegség, az éhség természetes dolog. Vidámság a szívben!

Olvastad már?

 

Vélemény, hozzászólás?